ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MMA COVER KONSTRUNDOR

Stockholm Frida Eriksson · 3 Apr 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Under påskhelgen slår Skånes konstnärer upp portarna till sina ateljéer. De årliga och veckolånga konstrundorna drar igång turistsäsongen med ett brak. - De har en oerhörd betydelse för Skåne och regionens ekonomi, säger Lena Birgersson, pressansvarig på Position Skåne. Konstrundorna drar tusentals besökare. En grupp som ökar är danskarna. Vid Linderödsåsen har man för varje år märkt av ett ökat danskt intresse för de Skånska konstrundorna. En hel del besökare passar på att investera i konst. Under perioden klirrar det till rejält i kassan hos Skånes konstnärer. - Många drar in hela sin årsinkomst under veckan, säger Lena Birgersson. Men konstrundorna innebär inte bara pengar rakt ner i börsen. De kan även ge avkastning på lång sikt. - Det är inte ovanligt att konstnärer får erbjudanden om utställningar av gallerister och konsthallar. Det ger inkomst under en längre period, säger Solbritt Lindfors-Lång, projektledare för Nordvästra Skånes konstrunda. De hundratals konstnärer som medverkar håller under perioden öppet hus. De medverkar även vid olika samlingsutställningar. - För besökare är samlingsutställningarna bra att starta med. Ser man ett verk man tycker om kan man åka vidare och titta hos konstnärerna, säger Solbritt Lindfors-Lång. Invasionen av turister innebär ofta att bilköer hopar sig, framförallt på Österlen. Men hos polisen tar man det med ro. - Trafiken flyter på, men det går långsamt. Det brukar bara bli mindre kollisioner, säger Erling Andersson, chef för trafiksektionen i Skåne. Frida Eriksson

Patrik Gyllander målar utan fokus på det färdiga resultatet. Med former och färger skapar han bilder som blandar det fula med det vackra.

- Min första konstrunda var en besvikelse. Jag sålde bara två tavlor, men året efter märkte jag att folk kom tillbaka. Det känns riktigt roligt. I år medverkar Patrik Gyllander vid Västra Skånes Konstnärsgilles konstrunda för tredje året i rad. Han målar i olja och akryl och arbetsprocessen är planlös. - Jag har inte en tanke på slutresultatet. Men det blir lekfullt med mycket färger, symboler och collage, säger han. Patrik Gyllander influeras av vardagen, miljön och kompisar. Han försöker vara i ateljén 8-18 och ta konstnärsskapet som ett vanligt jobb. Tanken är att blanda fult med vackert. - Att lägga in saker man inte gillar känns kul. Allt kan inte vara vackert. I serien ”Oh my darling clementine” avbildar Patrik Gyllander clementinskal. Han fick idén när han såg mönstret på skalet och blev sugen på att projicera det på en duk. - Det är något som folk bara brukar slänga. Jag ser det som en förfinad fulhet.

I Skåne har det arrangerats konstrundor i över 30 år. Östra Skåne är störst och var först med idén. I dag finns det sex officiella rundor i regionen och en hel uppsjö inofficiella. Kartor, öppettider och information om de utställande konstnärerna finns på respektive konstrundas hemsida.

Officiella konstrundor

Västra Skånes Konstnärsgille: www.vskg.se 49 konstnärer håller öppet 6-15 april i sina ateljéer. Gratis inträde på samlingsutställningarna på Alnarpsgården i Alnarp och på KulturForum i Esarp.

Östra Skånes Konstnärsgille: www.oskg.nu 114 konstnärer medverkar under rundan som pågår 6-15 april. Samlingsutställningen på gillets egna nyrenoverade konsthall, Tjörnedalagården i Baskemölla, kostar 40 kronor att besöka.

Mittskåne: www.konstrundan.com Samlingsutställning under påskhelgen på Frostvallen strax norr om Höör. Gratis inträde för ungdomar upp till 16, för vuxna kostar det 30 kronor. Konstelever från Fridhems Folkhögskola ställer ut på Backagården. Nytt för i år är ett rekordförsök i antal påskkärringsteckningar. Mittskåne firar 25-årsjubileum och visar och säljer ett 30-tal olika jubileumskonstverk.

Nordvästra Skåne: www.konstrundan.nu 155 konstnärer håller öppet hus 6-15 april. Samlingsutställningen äger rum i Landskrona konsthall och kostar 40 kronor att besöka. Nytt för i år är att det anordnas seminarier den 10 och 11 april.

Sydvästra Skåne: www.ksv.m.se Samlingsutställningen på Naturgården i Bröddarp är gratis att besöka. 40 konstnärer medverkar mellan 6-9 och 14-15 april och håller öppet hus i sina ateljéer.

Fria Konstnärers Gille: www.friakonst.se 60 konstnärer öppnar sina ateljéer under påskhelgen. Det är gratis att besöka samlingsutställningen på Lilla Ro i Furulund.

Inofficiella konstrundor

Garage konst Varje dag mellan 31 mars och 7 april anordnas gratis citywalks i Malmö med aritektoriska och historiska inslag samt garagebesök. Samling klockan 13.00 dagligen på Hedmanska gården vid Lilla torg.

Konstrunda på cykel Beskåda 46 olika konstverk och Malmös tre konstmuseer under en cykeltur. Den föreslagna turen är 15 km lång och tar cirka en timme, exklusive tid för konsttittande. Broschyrer med färdbeskrivning finns att hämta hos Malmö turism, i stadshuset och Malmö stads information.

IKIS – Skåne: www.immi.se/ikis/ikis-skane Internationella konstnärer i Skåne håller samlingsutställning under påskhelgen på Trolleholms slott, beläget mellan Eslöv och Svalöv, med gratis inträde. Konstnärer från ett 20-tal länder medverkar under rundan.

Konst- och hantverksrunda på Linderödsåsen: www.linderodsasensturism.com Ett 60-tal konstnärer medverkar. Samlingsutställning på Axona kursgård 6-9 april i Hörby med gratis inträde.

Jubileumsutställning på Söderslätt: www.trelleborg.se Trelleborg firar 750 år med en rad utställningar. En av dessa äger rum under påskhelgen på Köpmanshuset i Smygehuk där ett 50-tal konstnärer med anknytning till Söderslätt deltar.

Skurupsbygdens konst- och hantverksförenings konstrunda: www.trelleborg.se Samlingsutställning 6-9 april på Mäster Galleri vid Svaneholms slott. 20 utställare visar även verk i sina ateljéer.

Länkar till konst:

http://web.comhem.se/~u22233408/t_clementine1.html Patrik Gyllander, Malmö, Västra Skånes Konstnärsgille (måleri)

http://www.akart.se/raku9.htm Anna-Karin Albihn, Ekeby, Västra Skånes Konstnärsgille (mångsysslare – rakubränt lergods)

http://www.agnetagynning.com/ Agneta Gynning, Löderup, Östra Skånes Konstnärsgille (skulpturer etc.)

http://www.konstrundan.com/upload/images/202_r.jpg Jörgen Fyhr, strax utanför Hörby, Mittskåne (teckning - vitt tusch på svart papper)

http://www.alexiushuber.com/Sid1.htm Alexius Huber, Ljunghusen, Sydvästra Skåne (mobiler i ädelstål, skulpturer etc.)

http://www.ellenhammer.com/index.asp?page=images02 Ellen Hammer, Rydebäck, Nordvästra Skåne (silversmed)

http://www.mirra.se/aktuellt.html Marianne "Mirra" Blaesild-Trolin, Billeberga, Fria Konstnärers Gille (tempera, måleri)

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Frida Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro