ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MMA COVER MÖLLAN

Stockholm Madeleine von Koch · 13 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

•HUVUDTEXT:

Explosion av restauranger, trendigt att bo på och miljonsatsning på uppfräschning. Möllan är hett. Just nu huserar ett 50-tal matställen i kvarteren kring torget och hälften har öppnat under 2000-talet. Bara de senaste tio månaderna har åtta nya ställen kommit till. Ett par av nyföretagarna är Viktor Sternäng, 26, och Oskar Fredriksson, 27, som snart välkomnar sina första gäster till västindiska Carib Kréol. De är väl medvetna om konkurrensen. – Att det finns så många ställen är bara bra, det lockar mer folk hit till Möllan. Men det gäller att ha ett starkt, eget koncept för att klara sig, säger Oskar Fredriksson. Att killarna startar sitt första ställe på just Möllan är ingen slump. De trivs i området, och när de blev erbjudna om att ta över en lokal tvekade de inte. – Möllan är som en kittel som sjuder av liv och helt unikt för Sverige, säger Oscar Fredriksson. Invandrare och svenskar möts och ser verkligen varandra i ögonen. Gatudirektör Rolf Jonsson är av samma åsikt. – Prtatar man om integration har vi en början på en väldigt fin sådan här, säger han. De senaste åren har små affärer har gett vika för restaurangerna. Vid en jämförelse med hur Möllan såg ut för tio år sedan ser Rolf Jonsson tydliga skillnader. – Längs den nordvästra sidan är det nästan bara restauranger, där det tidigare låg butiker. Numera finns det affärer med livsmedel från innehavarnas hemländer, vilket ger ett enormt utbud från hela världen. Däremot har torghandeln minskat. Möllevången har blivit populärt att bo på och Jonsson tror att trenden kommer att hålla i sig. – Absolut. Numera är hela området kult, särskilt bland yngre. Det kommer tyvärr att bli dyrt om hyreslägenheterna görs om till bostadsrätter. Om möjligt kommer ännu fler att lockas när Möllan fräschas upp. Gatukontoret vill att 14 miljoner satsas på området. I deras utvecklingsplan finns förslag för ett grönare Möllan. – Vi vill använda och utveckla det som redan finns, det går ju inte skapa nya ytor, säger Maria Isling på gatukontoret. Som Falsterboplan, den går att göra betydligt trevligare med enkla medel. Möllevångstorget ska få en sopkomprimator, som ligger under jord. På så vis kommer torghandlarnas sopor varken synas eller lukta. Maria Isling vill se mer ännu mer aktivitet på torget och i området. – Möllan har oerhörd potential och är så mångfacetterat. Många har valt att bosätta sig här, eller etablera restauranger och affärer. Det verkligen rör på sig på alla plan.

MADELEINE VON KOCH (BILDBYLINE FINNS NU)

•SIDOTEXT: (PORTR.BILD PÅ LISA FÖRARE FINNS SPARAD PÅ BIDRED:S SKRIVBORD ENL JONNA SYREN)

Stor potential och för låga priser. Matexperten Lisa Förare Winbladh är numera stockholmare, men har fortfarande koll på sitt favoritområde – Möllan.

LISA OM…

…att restaurangerna har blivit så många: – Hittills tycker jag att det är bra att restaurangerna har blivit flera. Volym är bra, god mat och stora portioner, men det får inte bara bli sådana ställen som tränger ut etnorestaurangerna som utgör mångfalden.

…de låga priserna på flera av matställena: – I många fall konkurrerar de mer med priset än med kvalitén. Med för låga priser blir det svartjobb och ägare som måste arbeta 80 timmar i veckan. 15-kronorsfalafel tycker folk är toppen, men vem som helst kan ju förstå att det inte går att sälja 15-kronorsmat och samtidigt få ut en vettig, vit lön.

…vad som skulle behövas: – Malmö stad borde satsa på att stötta restaurangägarna, Möllan skulle kunna bli en ännu större turistattraktion om restaurangernas menyer utvecklades. Möllan har verkligen potential. Ett faddersystem hade också varit bra. Det kan vara svårt för nya restaurangägare som inte har svenska kontakter, med banklån och alla blanketter.

…vad hon vill ha på Möllan: – Äkta etnorestauranger. De ska vara för hela familjen, bra och enkla. Inte för dyrt, men ändå så att ägarna och personalen kan få riktiga vita löner.

MADELEINE VON KOCH

LISAS FAVORITMATSTÄLLEN PÅ MÖLLAN Asien (den absoluta favoriten) China Garden Gyros Pita bredvid Grekiska livs Tempo

•ENKÄT: Linda Johansson, 22 år, Möllan. Vad gillar du med serveringarna på Möllan? – Människorna och den sköna, avslappnade stämningen. Ölen har blivit dyrare på sistonde, men jag gillar Sapla som fortfarande är billigt. När jag ska äta på Möllan blir det mest falafelställena.

Fia Holmström, 23 år, Lund. Vad är bra med Möllan? – Människorna, som är bättre här än i resten av Malmö, och alla uteserveringar. Runt torget är det riktigt skönt på sommaren och bra spanläge. Jag äter mest på falafel- och kebabställena, här på Möllan är de helt okej.

Jörgen Andkvist, 30 år, Möllan. Varför hänger du på Möllan? – Jag bor här och hänger aldrig någon annanstans i Malmö. Stämningen är skön och ställena är bra. Nyhavn och Ölkafét är favoriterna.

•BILDTEXTER Foto: Kinga Lezanska

Dragarbild: Nästan hälften av de 50 restaruangerna runt Möllevångstorget har öppnat under 2000-talet. De trängs tillsammans med små butiker och nöjessugna människor. – Det verkligen sjuder av folkliv i en mångkulturell anda, säger gatudirektör Rolf Jonsson om Möllevången.

Bild4: King Buddha bar är ett av Möllans senaste tillskott med mat från bland annat Indien och Mellanöstern.

Bild 8: Sol, folk och uteserveringar. Möllan lockar många besökare varma vårdagar.

Bild 18: Om ett par veckor öppnar Viktor Steräng och Oskar Fredriksson det första västindiska stället på Möllan. Farhågorna inför Carib Kréols premiär är få, bara bambubaren håller…

•+OLAS GRAFIK

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Madeleine von Koch
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro