ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MMA INR Fetma ger astma, visar ny nordisk avhandling

Stockholm Lotta Bergström · 21 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kraftig övervikt ökar risken att utveckla astma och luftvägsbesvär. Detta visar den första nordiska studien i ämnet. – Med en BMI över 30 ökar risken för astma med 60 procent, jämfört med normalviktiga, konstaterar Maria Gunnbjörnsdóttir, forskare vid Uppsala Universitet, som nu disputerar på sin forskning. Varningarna om övervikt och svåra följdsjukdomar har duggat tätt de senaste åren. Blir vi överviktiga av att ha astma eller är det övervikten som ger astma? – Övervikt ökar risken att insjukna i astma. Man blir inte överviktig av att få en astmadiagnos, klarlägger Maria Gunnbjörnsdóttir. Andra studier har visat att besvär i luftvägarna och astma minskar när man går ner i vikt. Riktigt feta som opererats för sin vikt har i vissa fall helt blivit av med sina besvär. 16200 nordbor från sju städer i fem nordiska länder har deltagit i studien. Den visar bland annat att Reykjavik har dubbelt så många kraftig övervikta jämfört med Uppsala. Fukt i bostäder och mögel är den andra stora riskfaktorn för att utveckla astma. Två av tio som har haft vattenläcka eller mögel i sin bostad det senaste året hade fått hosta, pip i bröstet eller astma. – Här är det lättare attt åtgärda, menar Maria Gunnbjörnsdóttir. Att få bo i mögelfria bostäder och vara på ett mögelfritt dagis är i dag självklara krav som tas på allvar av myndigheter och de flesta byggare. Fukt i hemmet kan ofta försvinna bara genom att man öppnar ett fönster. Astma och allergier är mycket vanligare i Uppsala än i Reykjavik. En förklaring är att Island är ett land med liten mängd kvalster inomhus. Här finns inte heller så många katter.

Astma Drygt 700 000 svenskar har astma. En astmatiker har en ständig inflammation i luftrör och lungor.

Övervikt 500 000 svenskar är överviktiga. Det är en fördubbling på 20 åren. Män är fetare än kvinnor. Över hälften av alla män i studien var överviktiga eller feta medan något flera än var fjärde kvinna nådde en BMI över 25.

BMI Body Mass Index räknas ut så här: Vikt(kg)/längd(m)2 Övervikt: BMI 25-29,9 Fetma: BMI 30-35 Svår Fetma: BMI 35 och därutöver

Kraftig överviktiga i procent, enligt studien. Island, Reykjavik: 11,6 Norge, Bergen: 7,9 Danmark, Århus: 8,1 Sverige, Göteborg: 9,6 Uppsala: 6,8 Umeå: 8,9 Estland, Tartu: 9,1

Bildtext: – Fetma ökar risken att få astma, konstaterar Maria Gunnbjörnsdóttir bland annat i sin avhandling. I dag disputerar hon vid Uppsala Universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Lotta Bergström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro