ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MMA Metro testar cykellås storsäljaren en dröm för tjuven

Stockholm Johan Darin · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Två välriktade hammarslag. Det är allt som krävs för att få upp Sveriges mest sålda och marknadsförda cykellås, Abus Argo. Trots priset, 329 kronor, går det att hitta betydligt stöldsäkrare lås för nästan halva priset. Det visar Metros test av cykellås. Tidningen tog hjälp av två erfarna låssmeder på Lås Borgström i Malmö. Utrustade med dyrkverktyg, avbitare, hammare och vinkelsip mätte vi den tid som låssmederna behövde för att få upp sammanlagt tio bygel- eller wirelås som vi köpt i fyra olika butiker. Sådana lås används för att fästa cykeln vid stolpar eller andra fast föremål, så att tjuven inte transporterar cykeln till en plats där övriga lås i lugn och ro kan brytas upp. Med en bra batteridriven vinkelslip är samtliga testade lås chanslösa. På mindre än tio sekunder kapas även de bästa låsen. Dyrkning var däremot problematiskt, flertalet lås är skyddade mot dyrkning och även det billigaste låset i testet vägrade ge med sig. - Vanligare är att tjuvar använder hammare, det ser vi på uppbrutna lås som folk kommer in och visar oss, säger Henrik Engkvist, låssmed på Lås Borgström. När det gäller låsens förmåga att stå emot hammarslag finns stora skillnader, och de dyraste låsen är inte de bästa. Abus Argo är Sveriges mest sålda bygellås. I marknadsföringen kan kunden läsa att låset är testat och godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen och har en kraftig och stark konstruktion av låshus och bygel. Men med två hammarslag konstaterar Metros testpanel att låset är allt annat än stöldsäkert. - Det är skandal att man kan få upp det här låset så lätt. Tyvärr har vi själva sålt mycket av Abus Argo och nu får vi vända oss till tillverkaren för att höra hur det här kan komma sig, säger Henrik Engkvist, på Lås Borgström. På Stöldskyddföreningen röner inte upptäckten att ett lås med deras symbol var bland de sämsta i testet någon större kalabalik. - Vi har en standard som vi tar hänsyn till när vi testar. I och för sig låter två slag väldigt lite, säger Jan-Peter Alm, säkerhetsinformatör. Det odiskutabelt mest prisvärda låset är enligt låssmederna Protector 500 som säljs för 199 kronor hos konkurrenten och lågpriskedjan Clas Ohlson. - Det står emot hammare helt och hållet och kan bara brytas upp med vinkelslip, Henrik Engkvist.

JOHAN DARIN [email protected]

ANDREAS JELVEFORS [email protected]

Faktaruta Cykelstölder i Sveriges tre största städer i år Malmö 9923 Stockholm 6583 Göteborg 6271 Namn Twice ( Tongon) Pris 25 kr Typ av lås Wirelås Tid att bryta upp. 2 sekunder med kraftavbitare Kommentar: Lätt som en plätt. Värdelöst stöldskydd

Namn Abus Numero Pris: 149 Typ av lås Wire med kombinationslås Tid att bryta upp: med enkel avbitare flera minuter. Med kraftavbitare 3 sekunder. Kommentar: lite segare att ta sig igenom eftersom det är många vajertrådar. Men ändå allt för lätt att bryta upp.

Namn MGA Pris 99 Typ av lås Bygellås Tid att bryta upp: fem slag med hammare, Kapning med vinkelslip sex sekunder Kommentar: I förhållande till priset ger låset ett ganska robust intryck. Men det är inget lås somm sätts på dyrare cyklar.

Namn Equip Pris 149 Typ av lås Wire med kodlås Tid att bryta upp: Med kraftavbitare 18 sekunder Kommentar.: Betydligt mer svårforcerat än Abus Numero som är motsvarande wirelås i samma prisklass

Namn Protector 500 Pris 199 Typ av lås Bygellås Tid att bryta upp: Efter 40 kraftiga hammarslag gav vi upp. Detta lås kunde bara förstöras med vinkelslip. Det tog fem sekunder.

Namn Citadell Pris 149 kr Typ av lås Bygellås Tid att bryta upp. Sju hammarslag Kommentar: Bättre än en del andra lås i samma prisklass, men för 50 kronor mer kan man få ett lås som står emot hammare helt och hållet.

Namn Abus Argo Pris 329 kr Typ av lås Bygellås Tid att bryta upp: Två hammarslag Kommentar: En besvikelse med tanke på att det är hårt marknadsfört och dessutom kostar mycket i förhållande till andra lås som är bättre.

Namn Spectra Pris 129 Typ av lås Slang/wirelås Tid att bryta upp. Två hammarslag Kommentar: Hammarslaget fick wirefästningen att lossna från låsinsatsen vilket är riktigt dåligt.

Namn Kryptonite Evolution Pris 295 kr Typ av lås Bygellås Tid att bryta upp. 31 hammarslag Kommentar: Stryktåligt vilket man också kan begära för ett lås i denna prisklass.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Johan Darin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro