ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MMA Sveriges första yrkessoldater på plats

Stockholm Petra Martinsson · 24 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige har fått sina första yrkessoldater i modern tid. 150 soldater har ryckt in på P7 på Revingehed i Skåne. I höst sätts de i beredskap för snabbinsatser var som helst i världen. Anställningstiden är på två år. Det stundar nya tider för det svenska försvaret. Allt färre gör värnplikten och hotbilden har förändrats. Om två år, 2008, ska Sverige leda en cirka 1500 man stor insatsstyrka kallad Nordic Battlegroup. Bakgrunden är EU:s behov av styrkor som snabbt kan sättas in för krishantering och bataljonen ska sättas in i inledande och ofta svåraste faserna. Anställningformerna och uppgifterna är nya för försvaret. För att lära har skyttekompaniet IA06 smygstartat. - Vi vill testa hur det är att ha anställda soldater, säger projektledare och överstelöjtnant Jörgen Forsberg. Många problem ska lösas och lagar ska tolkas. Hur ska man snabbt kunna rycka ut på andra sidan jorden med fordon och material och hur ska de anställda ha det? Var ska de bo, hur ska deras fritid se ut, vilka förmåner ska soldaterna ha, hur länge kan de enligt lagen vara tjänstlediga och inte minst vilka soldater ska rekryteras? Inte mer än 10-20 procent kommer direkt från lumpen, ambitionen är att minst 50 ska göra det. Uppsägningstiden är en månad. - Ur arbetsgivarsynpunkt är det inte bra. I praktiken kan det innebära om någon säger upp sig om utlandsuppdraget inte passar. Värsta scenariot är att vi kan stå med en 30 procent i vakans. Jag hoppas på att man i framtiden kan binda upp personer under viss tid, men vet inte om det är möjlig lagligt, säger kompanichef Fredrik Hedvall. Petra Martinsson

Fotnot: Av säkerhetsskäl skyddar Försvarsmakten soldaternas efternamn.

PERSONKNÄCK Än så längre gäller utbildning. Men från och med oktober ska Ken, 23 år, och hans kompani vara redo att på 24 timmar skickas till krisområden. Om det blir Gotland eller Afrika vet de inte. För två år sedan var Ken i Liberia på ett halvårs utlandstjänst. Det tycker han var en ”jätteupplevelse” och fick blodad tand. - IA06 är en chans att komma till någonting nytt. Det är en utmaning att vara först och den som drar ihop allting. Jag tror på Sudan, säger han. Han har tagit tjänstledigt från sitt säljarjobb i Malmö. Att bli anställd under två år tycker han enbart är positivt och känns tryggt. Målet är att komma ut någonstans i världen. Att kompaniet skickas till utomlands finns det dock ingen garatin för. Regeringen tar besluten. - Om det inte skulle bli så kommer många att bli missnöjda och det blir nog svårare för regeringen med Nordic Battlegroup.

Livet som anställd soldat i IA06 • Ovisst. Soldaterna vet inte vart de skickas eller hur länge. • En förläggning byggs vid regementet där soldaterna kan bo. • Mer riskabelt. Kompaniet kan skickas till våldsamma kriser och ingå i väpnade strider. • Lönerna styrs av officersavtalen, exempelvis ob och överstidsersättning. • Soldaterna har en uppsägningstid på en månad.

Bildtexter:

Ken, 23 år från Malmö, gör sin andra vecka på Revingehed. För två år har han bytt ut sitt jobb som säljare till att vara militär på heltid.

Christian försöker få kontroll över situationen. Övningarna inför utlandsuppdrag har börjat.

Fram till i oktober är det övningar som gäller för Sveriges första kompani med heltidsanställda soldater. Här kollar de skyttet.

Foto: Kinga Lezanska

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Petra Martinsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro