ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MMAFIN CSN drar åt svångremmen - omöjligt att få förlängt lån - nyfött barn är inte gilitigt skäl

Stockholm Johan Darin · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

CSN säger nu blankt nej till dem som vill ha studielån utöver de 240 veckor som är tillåtna. Det nya regelverket, som klubbades redan 2001, har först nu fått fullt genomslag. Det här skapar problem för de studenter som prövat på lite olika ämnen innan de bestämt sig för en utbildning. De hamnar i en situation där de måste finansiera sina studier på annat sätt, till exempel via banklån. Christopher Wagelin 28, student på Teaterhögskolan i Luleå och nybliven pappa, kom efter många försök in på drömutbildningen, nu är det osäkert om han kan slutföra den. - Jag visste att mina 240 veckor skulle ta slut inför den sista terminen av åtta så jag ringde CSN innan skolan började. Handläggaren lovade att jag skulle få dispens. I somras skickade han in en dispensansökan och det dröjde inte många dagar innan svaret och chocken kom – han kunde glömma ett förlängt lån. Cristopher Wagelin bestämde sig för att överklaga. - Handläggaren förklarade att det skulle krävas ”synnerligt skäl” för att jag skulle få förlängt. Jag sade att jag precis blivit pappa men han trodde ändå att mina chanser var små. Det är CSNs överklagningsnämnd som avgör vad som är ”synnerligt skäl”. Definitionen har varit luddig men en praxis börjar växa fram enligt Magnus Forss, informatör på CSN. Bland de fall från i år som Magnus Forss tittat på har CSN beviljat dispens för till exempel funktionshinder och svår depression. För Cristopher Wagelin blev svaret från överklagningsnämnden kort och koncist: avslag utan möjlighet till överklagan. Nu står han utan inkomst inför sista terminen på skolan där han hela tiden trott att han ska ta examen. - Det är ångest. Jag tillbringar all min lediga tid med att söka olika stipendier. Om det inte går igenom får jag söka ett banklån, jag har en liten flicka att försörja. Skolan går inte att kombinera med jobb, vi är här hela dagarna och ofta kvällarna också.

Antal avslag på ansökan om förlängt studiemedel på grund av synnerliga skäl har sen 2003 mer än fördubblats, från 1699 till 3535 år 2005. Allt fler studenter hamnar i en situation där de måste jobba full tid för att finansiera sina studier. Vissa väljer att ta banklån. Metro har kontaktat tre stora banker för att undersöka vad en student har för möjlighet att få lån där. Nordea Studentlån upp till 20 tusen kronor. Ränta: 5,95 % Uppläggningsavgift: Nej Lånet måste amorteras under studietiden. Om lånet betalas på 12 år, vilket är längsta avbetalningstid, innebär det en månadskostnad på 433 kronor i dagens läge.

SEB Studentlån på upp till 25 tusen kronor som inte behöver amorteras under studietiden. Uppläggningsavgift: Nej Ränta: Rörlig, nu på 6,95% vilket innebär en månadskostnad exklusive amorteringar på cirka 200 kronor vid maxlån. Med en medlåntagare med årsinkomst på över 150 tusen kronor går det hos SEB även att låna större summor.

Swedbank Erbjuder inget studentlån. Det enda de kan erbjuda studenter är ett kredikort med kredit på tio tusen kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Johan Darin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro