ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MMAINR BACELLUSK-TRÄSKET i Rötmånadstid

Stockholm Annika Anjou · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Två män som badade i Östersjön fick kolera, skånska kycklingar har sannolikt salmonella, i badsjöarna finns parasiter som kryper under skinnet och i korv eller ost lurar ehecsmittan. Vad vågar man göra och äta i rötmånadstid? -Allt, men med viss försiktighet, säger länsveterinär Garl Gustaf Kolmodin i Skåne.

Kolera: Bakterien Vibrio cholera, finns alltid i Östersjön, men frodas när havet värms upp, som nu. När havet svalnar minskar förekomsten. Smittan överförs främst genom sår märks först som infekterade sår. Den här varianten av kolera smittar inte från människa till människa. - Bada, men håll koll på om något händer med sår på kroppen, säger Kolmodin. Behandlas med antibiotika.

Salmonella: Finns i enstaka svenska livsmedel, kött och grönsaker. Alla besättningar av svenska slaktdjur kontrolleras före slakt. Om provet visar på salmonella får djuren inte slaktas. Ca 4.000 salmonellafall rapporteras i Sverige varje år, varav ca 85 procent fått smittan utomlands. Normalt rapporteras 4-8 utbrott per år. Ungefär ett dödsfall rapporteras per år. Det rör sig främst om äldre personer men även mycket små barn kan vara i farozonen. Både människor och djur kan vara infekterade med salmonella utan att själva vara sjuka. Salmonella kan ge upphov till olika svåra tarminfektioner. - Behandlas som vanlig diarré; med vätsketillförsel och noggrannhet med hygien, säger länsveterinären.

Ehec: Cirka 200 personer smittas varje år. De flesta får smittan av djur, av badvatten eller av matvaror. Smittans urkälla är nötkreatur och den förs vidare när gödsel hamnar i vattendrag där människor badar eller vattnet används till bevattning av frukt och grönsaker. Den kan också finnas kvar i otillräckligt upphettat kött. Ehec kan smitta från person till person om den personliga hygienen inte är den bästa. Normal inkubationstid är 3-4 dagar. I typiska fall insjuknar man med krampartade buksmärtor och diarré som efter några dagar blir blodblandad. - Behandlas som vanlig diarré, säger Kolmodin.

Badarparasiten: Cerkarien är en liten parasit som lever i fåglars avföring och egentligen ska tillbaka in i fågeln via små snäckor som fågeln äter. - Men i de varma insjöarna och havsvikarna tappar den fokus och kryper i stället in under huden på människor. Det är å andra sidan det sista den gör, eftersom människan inte är dess naturliga värddjur, säger Kolmodin. Parasiten är ofarlig, men lämnar röda, intensivt kliande utslag. Man kan också drabbas av feber.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Annika Anjou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro