ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MMA/INR Topp: Mutbrottsåtalade bedyrade sin vänskap

Stockholm Jonas Andersson · 14 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

OBS! GLÖM INTE WEBBPUFF ”FÖLJ RÄTTEGÅNGEN PÅ METRO.SE”

Malmö tingsrätt ska reda ut vad som bara är vanlig vänskap mellan samhällets toppar och vad som är korruption. I går inleddes mutbrottsrättegången mot Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö och Skånes tidigare landshövding Bengt Holgersson. Per Nichols, kammaråklagare vid riksenheten mot korruption, hävdar att IT-miljardären Dan Olofsson mutade Reepalu och Holgersson när han bjöd dem på den omtalade resan till sin safarianläggning i Sydafrika våren 2004. Själv hävdar de åtalade att resan till Sydafrika var en vänskapsgåva som inte har något med deras ställning att göra. Dan Olofsson, som står åtalad för bestickning, hävdade under rättegången i går att han brukar ge bort resor till sina vänner. - För mig och min fru ger det livskvalitet. Vi kan göra detta utan att hushållskassan tar slut, sa han. Han har räknat ut att han sedan år 2000 i genomsnitt bjudit 86 vänner om året på resor. - Resorna har varit till Sydafrika, Frankrike och Jämtland, säger han till Metro. De mutbrottsåtalade bedyrade sin vänskap till Dan Olofsson i Malmö tingsrätt. Reepalu sa att han och Dan Olofsson är vänner sedan länge. - Jag träffade Dan för första gången i början av 90-talet. Vi satt bredvid varandra på flyget till Stockholm, sa Reepalu. Reepalu hävdar att han fick Sydafrikaresan i 60-årspresent av Olofsson och dennes fru. Holgersson lärde enligt honom själv känna Dan Olofsson för fem sex år sedan. - Vi har båda frikyrklig bakgrund. Det har hjälpt till att föra oss samman, sa Holgersson. Rättegången fortsätter i dag. Jonas Andersson [email protected]

FAKTARUTA: DE LÄT SIG BJUDAS AV IT-MILJARDÄREN Våren 2004 åkte Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, tillsammans med dåvarande landshövdingen i Skåne Bengt Holgersson och dennes hustru till Sydafrika för att närvara vid invigningen av IT-miljardären Dan Olofssons safarianläggning utanför Durban. Resan bekostades av Olofsson. Hundratals gäster från både Sverige och Sydafrika var inbjudna till den pampiga invigningen. Bland dem som närvarade fanns förutom Reepalu och Holgersson bland annat Zulukungen som är en tung makthavare i regionen. Dan Olofssons koncern Sigma har gjort mångmiljonaffärer med både Malmö Stad och länsstyrelsen i Skåne. Olofsson ska ha betalat minst 34 000 kronor för Reepalus resa och minst 63 000 kronor för Holgerssons och dennes hustrus resa.

OBS! GLÖM INTE WEBBPUFF ”FÖLJ RÄTTEGÅNGEN PÅ METRO.SE”

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro