ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MMAINR Vårrusning till handelsträdgårdar

Stockholm Ingrid Arinell · 25 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ett lika självklart vårtecken som kaffe latte på uteserveringar och hemvändande flyttfåglar är rusningen till handelsträdgårdarna. – När solen kommer fram blir folk helknäppa, då ska de ha allt, pelargoner och tomatplantor, säger Bengt Mårtensson på handelsträdgården Trädgårdspaletten i Malmö. Men tomaterna ska du helst vänta med till sista helgen i maj. Och än är det inte dags för vare sig begonior eller pelargoner. – Penséer är absolut det mest aktuella nu. Och alla lökväxter är toppen: påskliljor, hyacinter, krokus och tulpaner. De tål frost, även om de ser lite konstiga ut så reser de sig upp igen, säger Bengt Mårtensson. Han tycker att vi måste tänka lite mer på årstiderna, att alla växter inte är lämpliga så här års. När våra nyinköpta blommor dör får vi för oss att det är vi som inte kan sköta blommor. – Det är inte dig det är fel på. Det är fel blommor vid fel säsong, säger Bengt Mårtensson. Ett gränsfall just nu är azalean. Du kan ha den på balkongen, men ta in den om det blir nattfrost. Gunnel Carlsson på Gröna Rum i SVT, har ett tips till dig som vare sig har balkong eller trädgård. – Då tycker jag att du ska köpa kryddväxter, persilja, timjan och basilika och plantera dem i lerkrukor istället för att ha dem i de fula plastbyttorna, säger hon.

Ingrid Arinell [email protected]

Gröna tips

Inger Helmstein på Trädgårdsdesign i Stockholm: - Trädgården ska inte längre vara så strikt, snarare rufsig och lummig - Dekorera med stenar, vackra grenar och betongfat till fågelbad, gärna i form av löv.

Katarina Overland, Inopinus, Göteborg: - Det minimalistiska är troligen på väg bort. Trenden går mot mer romantiskt med rosor. - Porslinsfigurer i trädgården är mer kitsch än snyggt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro