ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MMALOKVAlarbetslöshet: Dålig framtidstro hos Malmös ungdom

Stockholm Johan Darin · 20 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Arbetslöshetssiffrorna i Malmö sjunker stadigt. Ändå har ungdomarna dålig framtidstro. Det framkom nyligen i en undersökning genomförd på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Undersökningen visar att Malmös ungdomar är dubbelt så oroade över framtiden som ungdomarna på andra sidan sundet. Marianne Darwiche, 23, från Malmö vet hur det är att inte ha någon framtidstro. Hon kom till Malmö från Höganäs för fyra år sedan och var tills nyligen arbetslös och fick hanka sig fram på socialbidrag. Under tiden sökte hon ett ändlöst antal jobb, som diskare, städare, telefonist. - På hundra ansökningar fick jag kanske ett svar. Många går på efternamnet. Det kändes jävligt tråkigt. Ingen vill gå på sos. Jag var instängd och begränsad och hade ingen frihet. Idag jobbar hon på en restaurang i Lund och strålar av framtidstro. En dag ringde de från arbetsförmedlingen och berättade att restaurangen behövde folk. Hon nappade direkt och provjobbet blev en anställning. - Jag trivs jättebra och gillar mina arbetskompisar. Här blir jag kvar tills jag börjar plugga. Hennes tips till ungdomar i hennes situation är enkel. Gå in och prata med folk på ställen där de kan behöva folk. Det rimmar väl med vad Ulla Arnell, docent i sociologi på arbetslivsinstitutet, tycker. - Som ungdom gäller det att vara driftig för att få jobb. Men några driftiga ungdomar förändrar inte en skev grund. Därför tycker Ulla Arnell att det behövs ett systemskifte för att släppa in de unga på arbetsmarknaden. Lagen om anställningsskydd och den så kallade ”sist in först utprincipen”är en av de faktorer som försvårar för undomar att komma in i arbetslivet anser hon. När arbetslösheten börjar stiga är det de som är färska på arbetsplatsen som ryker först. Och även mitt i en spirande högkonjunktur har de unga en dålig sits. - Även om det går bra för Sverige är det svårt för ungdomar. Det kan man se i undersökningar som jämför situationen i Sverige med andra länder. I dagens läge säger hon att det är viktigt att ungdomar är förnuftiga. Om utbildning ska väljas går det inte att enbart att gå efter intresse, det måste också tas hänsyn till vad arbetsmarknaden efterfrågar.

Bildtext: Marianne Darwiche trivs med sitt nya jobb foto: KINGA LEZANSKA

Faktaruta: Enligt AMS siffror är 1801 ungdomar mellan 18-24 år arbetslösa i Malmö. Det verkliga talet är större eftersom AMS bara räknar de som är inskrivna på arbetsförmedlingen. Störst andel arbetslösa har Rosengård.

Faktaruta: Igår fanns 23 jobb utan krav på yrkesutbildning tillgängliga i Malmö via AMS hemsida. Några av dessa var chaufför, värvare för Greenpeace, grovarbetare och vaktmästare.

Toppbox: Idag granskar Metro arbetslösheten som avslutning på vår valserie. Tidigare har ungdomskriminaliteten, bostadsbristen, integrationen och kulturen hamnat under luppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Johan Darin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro