ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MMANOJ: Urpremiär för Mohamlet på Hipp

Stockholm Johan Darin · 21 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ikväll är det urpremiär för Mohamlet på Malmö Stadsteater. Baserat på Shakespeares klassiker men med den danska borgen utbytt mot krogen The Kingdom i Malmö. Blankversen som är karaktäristisk för Shakespeare är kvar men språket är långt från de sirliga krumbukterna i originalet. Det här ska alla kunna förstå utan att få träningsvärk i tinningarna av koncentration. Huvudrollen, den unge Mohamlet, spelas av skådisen Bahador Foladi, 22 år. Genom sin pappa, som jobbar på Angeredsteatern i Angered, en förort till Göteborg, halkade han in på teatern. Han är inte skolad på någon av landet scenskolor utan fick sin utbildning på scenen och via en kort kurs. Främst har han spelat på Angeredsteatern men senast kommer han från den uppmärksammade uppsättningen på Stockholms Stadsteater, Invasion. - Det känns bra att vara med här. De senaste grejerna jag jobbat med har varit små ensembler, väldigt intimt. Det är kul att jobba med en stor ensemble igen. Med det uppdaterade språket hoppas han att de kan öppna ögonen för teatern hos en helt ny publik. Han ser helst att publiken består av ungdomar. I den här pjäsen ges de en chans att hänga med och kanske kunna relatera till en nutid. På senare år har det ploppat upp en mängd pjäser med invandrartema men Bahador Foladi är inte odelat positiv. - Som på Dramaten där de sätter upp Tusen och en natt bara för att det är mångkulturår. Varför inte spela en annan pjäs med invandrare i rollerna liksom? Riskerar inte den här pjäsen att falla i den fällan? Jo det gör den. Varför måste jag vara Mohamlet? Jag kan vara Hamlet istället. Vad händer efter mångkulturåret, ska de tacka och säga hej då till oss då?

JOHAN DARIN [email protected]

Fakturuta: Mohamlet Nyskriven pjäs av Cristina Gottfridsson Regi: Ronny Danielsson Carina Lidbom spelar Ofelia Orkestern är ledd av Tarek Al-Hadj som är kapellmästare i bandet Tareks vänner

Bildtexter: MMAHAM02: Carina Lidbom som Ofelia och Bahador Foladi som Mohamlet

MMAHam9965: Bahador Foladi vill nå ut till en ny publik

MMAHAM9972: Hamlet blir Mohamlet, gammal vers i nytt format

MMAham0029: Bahador Foladi tycker att det är en utmaning att spela Mohamlet

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Johan Darin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro