ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MMARIKS: Elöverkänslighet orsakas inte av el

Stockholm Johan Darin · 27 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tre av tio svenskar uppger sig vara miljökänsliga, det vill säga upplever besvär av elektrisk utrustning eller kemikalier. Frida Eek, yrkes - och miljöforskare vid Lunds universitet, har disputerat i ämnet och menar att symptomen i själva verket är kopplade till stress. Symptomen är ofta allmäna: huvudvärk, yrsel, ont i magen och trötthet. Studien visade inga direkta samband mellan el och miljö och de symptom försökspersonerna led av . - Under alla tider har det funnits olika namn för det här. På telegrafens tid var det telegrafistssjukan. På gåspennans tid var det skrivkramp. När människor mår dåligt försöker de hitta en förklaring till sina symptom. Just i Sverige har elöverkänsligheten växt sig stor som begrepp. - Först börjar medvetenheten i smågrupper, kunskapen sprider sig och sen hakar media på och då blir det allmän kunskap. När den här kunskapen finns är det lätt att de mer allmäna symptomen förklaras med miljökänslighet. En anställd som sätter sig vid datorn och får ont i magen, yrsel och illamående har precis läst en artikel om elöverkänslighet. Eftersom symptomen som beskrivits är just de hon upplever kanske hon gör en koppling till elöverkänslighet. Nästa gång hon sätter sig framför datorn upplever hon samma sak. - Omedvetet förväntar man sig symptomen, det blir en självuppfyllande profetia, säger Frida Eek. I Studien visas det att utlandsfödda oftare har dessa problem än svenskfödda. Frida Eek vill inte dra för stora växlar på det eftersom den delen av undersökningen var i enkätform och resultatet kan förklaras med språkproblem. Men, det kan också vara så att utlandsfödda upplever en högre stress och utsatthet och förklarar det med till exempel exponering för elektrisk utrustning.

JOHAN DARIN [email protected]

Faktaruta: Undersökningen genomfördes på 13000 personer. 30 procent av dem som deltog i studien påstod sig lida av någon for av el- eller miljökänslighet. Studien är publicerad vid Lunds universitet och heter "Subjective annoyance attributed to electricity and smells -epidemiology and stress physiology".

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Johan Darin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro