ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

MMASID6 Ryktet om vår död är betydligt överdrivet”

Stockholm Ingrid Arinell · 23 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Hagberg föreslås bli ny talesperson för Fi. Beslutet tas under ett möte i dag.

Vem är du Maria Hagberg? – Feminist sedan tonåren, även om jag inte kallade mig för det då. Jag har jobbat med kvinnofridsfrågor de senaste 20 åren. Gillar att debattera, är kritiskt tänkande – försöker att vrida och vända på saker. Jag är glad. Jag tycker att vi borde använda humorn mer i det politiska arbetet. Vilken är din hjärtefråga? – Kvinnofridsfrågan. Jag har själv vuxit upp i en familj där det förekom våld. Barn är väldigt utsatta. Om det har kommit in en anmälan om barnmisshandel måste man våga fråga barnet: ”Är det någon annan i din familj som blivit slagen?” Du kommer att dela ledarskapet med Gudrun Schyman som är en välkänd politiker. Vilken roll tror du att du kommer att få? – Jag känner Gudrun Schyman sedan många år tillbaka. Vi är väldigt olika som personer. Hon är suverän på att föra ut våra frågor, men jag tror att jag kan få ut budskapet till andra grupper, som kvinnor i låglönesektorn. Jag har själv jobbat i den offentliga sektorn. Fi har fått 400 000 kronor i etableringsbidrag. Hur ska ni använda pengarna? – Till det vi inte hann förra året eftersom det var valrörelse, att bygga organisationen. Det handlar om att bilda fler grupper och värva nya medlemmar. Vi finns kvar, ryktet om vår död är betydligt överdrivet (skratt). Vad har ni dragit för lärdomar av tiden som politiskt parti? – Att det tar längre tid att etablera sig (skratt). Det är klart att det hade varit jätteroligt att komma in i riksdagen och naturligtvis hade jag hoppats som alla andra. Men det tar mycket längre tid, vi har ett byggande av organisationen framför oss som kommer att ta flera år. Vad innebär det att ni är två vänsterpolitiker i toppen? – Man kan säga att jag är tidigare vänster, men då kan man lika gärna säga att Lars Ohly är tidigare folkpartist (skratt). Jag lämnade vänsterpartiet för att jag upplevde att det var fyrkantigt, att det hade stagnerat. Tror du att det finns utrymme i Fi för feminister från både vänstern och högern? – Ja, eftersom diskrimineringen går på tvärs genom alla samhällsklasser. Men jag tycker att det är oerhört viktigt att nå de kvinnor som är mest utsatta. Hur ser du på förra årets mediebevakningen av Fi? – Jag blev besviken, men inte överraskad, av drevet. Över att man först gullade med oss och sedan osynliggjorde oss när man förstod att vi hade ett stort stöd. Drevet mot Tiina Rosenberg handlade om en stark homofobi.

Namn: Maria Hagberg Ålder: 49 år Familj: Man och tre vuxna barn Politiska hjärtefrågor: kvinnofridsfrågor, asyl- och flyktingpolitik, fackliga frågor Bakgrund: Har arbetat som barnskötare och socialpedagog. Har en magisterexamen i socialt arbete. Det visste du inte om Maria: – Nu har jag precis varit i Dubai och kört ökenrally på sanddynerna. En hemlig dröm är att köra vinterrallyt i Karlskoga.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro