ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moa, 21, har haft PMS i 10 år: “Alla mina förhållanden har tagit slut"

Alva Forsberg Fierro · 20 Aug 2015
Uppdaterad 24 Aug 2015
Två veckor varje månad förvandlas Moa till en annan person.

Två veckor varje månad förvandlas Moa till en annan person. Foto: Privat


För många är PMS eller PMDS en okänd värld. Men för en del kvinnor är besvären så allvarliga att de påverkar deras relationer och vardagsliv. – Alla mina förhållanden har i princip tagit slut på grund av det här, säger Moa Berg, 21.

klar

Artikellänk är kopierad

Två veckor varje månad förvandlas Moa Berg till en annan person. Hon som normalt sett är glad, utåtriktad och positiv blir plötsligt inåtvänd, förbannad och deprimerad.

– Jag förlorar självkänslan och vill bara fly från allt; mina vänner, min familj, jag vill byta jobb och utbildning, allt är fel. Två veckor senare är allt toppen igen, säger hon.

Inför menstruationen drabbas många kvinnor av premenstruella spänningar. PMS-symptomen består ofta av ont i brösten, huvudvärk, svullnad i kroppen, irritation och nedstämdhet. Även depression, ilska och försämrad impulskontroll är vanligt. 

LÄS MER: Aggresiv PMS gör livet olidligt

För mindre än ett år sedan diagnosticerades Moa Berg med premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS – den värsta formen av PMS. Problemen började redan vid 12-års ålder. Varje månad fick hon rejäl ångest utan att veta varför. 

– Jag kunde bryta ihop om jag inte hittade två likadana strumpor eller om mamma glömt att köpa en speciell sak från affären, säger Moa Berg. 

En gång för tre år sedan gick det så långt att hon blev inlagd på en psykiatrisk klinik i över en vecka.

– Jag orkade inte länge. Ångesten och apatin var så stark så att jag sa till mamma att jag ville åka in. 

Att PMDS existerade var inget hon kände till då, och det var inte förrän i december 2014 som Moa bestämde sig för att söka hjälp.

– Min syster hade sett ett program om diagnosen och tyckte att alla symptom stämde in på mig. Då började jag kartlägga mina dåliga perioder och insåg att mina humörsvängningar hängde ihop med min menscykel.

LÄS MER: Läkaren: Här är botemedlet mot PMS

I dag tar hon p-piller och vitamintillskott för att dämpa de hormonella besvären. Men PMDS har inte bara påverkat Moas välmående utan även drabbat hennes nära och kära.

– Alla mina förhållanden har tagit slut på grund av det här. De har inte orkat med till slut för att de tycker att de får ta för mycket skit.

Genom att berätta för sin omgivning om hur hon fungerar har problemen blivit lättare att hantera.

– Att veta om vad det beror på gör att jag är beredd på ett helt annat sätt nu än tidigare och det har hjälpt jättemycket.

Svår PMS gör livet outhärdligt

Är du irriterad, känner ångest och oro, har humörsvängningar och nära till gråten dagarna innan mens? Då lider du troligtvis av premenstruellt syndrom – PMS. Men det finns hjälpmedel.

Symtomen orsakas av nivåsvängningar av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. De vanligaste symptomen är nedstämdhet, irritabilitet, ångest och humörsvängningar. Vid PMDS kan symtomen vara så svåra ett de liknar en depression eller ångestsjukdom.

– Det är högst individuellt hur man reagerar men vissa kan bli håglösa och väldigt nedstämda av den hormonella obalansen. PMS och PMDS utmärks framför allt av att det återkommer i cykler, säger forskaren och barnmorskan Malin Söderberg.

LÄS MER: Så här skulle världen se ut om det var män som hade mens

En behandlingsmetod som används mot PMDS är antidepressiva SSRI-läkemedel – selektiva serotoninåterupptagshämmare. En ökad aktivitet av signalsubstansen serotonin i hjärnan hämmar kvinnornas besvär.

– Det finns studier som visat på att 85 till 90 procent av de kvinnor som tar SSRI-medel mot PMDS mår väldigt mycket bättre. Så bra effekter ser man inte inom några andra åkommor inom psykiatrin, säger Elias Eriksson,  professor i farmakologi.

Men Malin Söderberg förespråkar de naturliga alternativen.

Men när det gäller PMDS så bör kvinnor inte använda livstilsförändringar som ett alternativ, möjligen som ett komplement, – Tror man att man har PMDS bör man först genomgå en utredning. Har man PMS kan en förändring av kosten hjälpa. Genom att undvika socker, vitt mjöl och färdigmat kan man dämpa de hormonella besvären. Även vitaminen B6 kan hjälpa.säger Malin Söderberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro