ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moa pluggade utomlands: Det är väldigt givande

Anna Thanner · 22 Sep 2016
Uppdaterad 26 Sep 2016

Minnen, möten och nya språk. Att plugga utomlands kan ge erfarenheter för livet. Här delar Moa Persson med sig av sina upplevelser från både Paris och Vietnam.

klar

Artikellänk är kopierad

" Det är väldigt givande att studera utomlands, man kommer så nära kulturen och lär sig mycket om hur andra länder ser på utbildning och vad de har för värderingar", säger Moa Persson.
" Det är väldigt givande att studera utomlands, man kommer så nära kulturen och lär sig mycket om hur andra länder ser på utbildning och vad de har för värderingar", säger Moa Persson.Foto: Privat

För sex år sedan pluggade Moa Persson franska i Paris. När hon flyttade hem till Göteborg ett år senare var hon full av nya erfarenheter och kunskaper i det franska språket.

– Det går mycket fortare och är mycket roligare att lära sig ett språk i dess rätta miljö. Du lär dig ett ord på dagen och får användning för det redan på kvällen, säger Moa Persson.

LÄS MER
Karta: Så här gör du för att jobba utomlands

I Paris hade hon fått leva livet som student i en storstad med breda gator och snabbt studietempo, så när det var dags att bege sig ut i världen igen ville hon testa något annat.

– Jag fick upp ögonen för Vietnam genom vänner och bekanta som varit där och pluggat. De inspirerade mig med positiva berättelser och fina bilder, säger hon.

Via Universitet i Oslo fick Moa Persson en plats på kursen Utvecklingsstudier i den lilla staden Hoi An i centrala Vietnam. Terminen där kommer alltid att ligga Moa varmt om hjärtat.

– Det är väldigt givande att studera utomlands, man kommer så nära kulturen och lär sig mycket om hur andra länder ser på utbildning och vad de har för värderingar.

– Att bo i Vietnam är verkligen annorlunda jämfört med Sverige, allt från klimatet och maten till det sociala livet. Det var en väldigt spännande tid, fortsätter Moa Persson.

LÄS MER
Herman, 25, fixade drömjobbet i New York: ”Det är bara att fortsätta kämpa”

Hennes främsta tips till andra som vill studera utomlands är att läsa på om platsen ordentligt innan och att ha ett öppet sinne.

– Ta kontakt med människor i passande Facebook-grupper och forum innan du åker. Hitta nya kompisar som är på väg till samma land eller få pepp och tips från de som har mer erfarenhet. Det finns alltid någon som är i samma situation som du!

– Väl på plats är det viktigt att inte se olikheterna som problem utan som något man kan lära sig av. Var öppen och inte rädd för att hamna i märkliga situationer. Och förbered dig på att det oftast är högre studietempo än hemma, säger Moa.

Moa Persson avslutade sin termin i Hoi An med att åka ut på en roadtrip tillsammans med sina nyfunna vietnamesiska vänner. Men hon visste redan när hon lämnade landet att hon skulle komma tillbaka och nu i vår bär det av till Vietnam igen, den här gången till Hanois universitet.

– Jag ska göra ett fältarbete i två månader. Det ska bli kul att få praktisk användning för min utbildning inom utvecklingsstudier.

LÄS MER
Därför kan det löna sig att plugga på sommaren
klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thanner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro