ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mobil-app ska avslöja om din son är gay

Aron Andersson · 26 Sep 2011
Uppdaterad 26 Sep 2011

"Är min son gay?" Den frågan besvaras av en ny mobilapp som väcker känslor i Frankrike.

klar

Artikellänk är kopierad

Den franska mobilappen "Mon fils est-il gay?", "Är min son bög?", ska hjälpa mödrar lista ut om deras son är gay.

Användaren får svara på 20 frågor som "Gillar han fotboll?", "Ville du hellre ha en flicka?", "Stannar han länge på badrummet?" och "Tycker han om musikaler?".

Dessutom ställs frågor om familjeförhållanden, som om det finns någon närvarande fadersfigur eller om föräldrarna är frånskilda. Om appen kommer fram till att sonen är homosexuell får användaren meddelandet: "Han är gay! Acceptera det!".

Men om det visar sig att sonen inte är gay står det i stället: "Du behöver inte oroa dig, din son är inte gay. Så det finns en chans för dig att bli mormor med alla de glädjeämnen det medför.". – Många grupper kan skämta om sig själva på ett ganska rått sätt. Men det är inte alls kul om andra gör det, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande. – Utan att ha kännedom om vem som ligger bakom och kontexten är det svårt att säga något om just den här appen.

Hon menar dock att det finns en viss risk för missförstånd om appen får stor spridning. – Man får akta sig när man släpper i väg en sådan grej där man själv inte har kontroll över hur den används.

I Frankrike har appen väckt stora protester och tidningen Rue 89 har pratat med två organisationer som jobbar med hbt-frågor som båda vill att appen tas bort. Programmets skapare, Christophe De Baran är chockad över uppståndelsen. – Det enda syftet är att avdramatisera situationen och att hjälpa mödrar acceptera sin sons homosexualitet, säger han till Rue 89.

Appen finns att köpa för 18 kronor på Android Market.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro