ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mobilbatterier kan skapa flygbränder

Tomas Lundin · 6 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

BRANDFARA. Amerikanska transportdepartementet ska se över om restriktioner mot mobiltelefoner och laptops på flygplan ska genomföras, skriver USA Todays nätupplaga.

Orsaken är en rad bränder som tros ha orsakats av litiumbatterier ombord på flygplan.

Sedan 2005 har nio bränder orsakade av litiumbatterier på eller på väg till flygplan inträffat, enligt USA Todays genomgång. Ingen har orskat svåra skador.

Restriktoner finns redan mot transport av vissa typer av litiumbatterier ombord på passagerarflygplan.

– Vi inser att folk vill ha med sig batterier och elektronikutrustning på flyget, men vi måste väga det mot säkerhetsriskerna, sade Bob Richard på transportdepartementet.

Defekta batterier kan kortslutas och ge upphov till bränder. Under det senaste året har fyra miljoner batterier återkallats på grund av defekter som gör att de kan kortslutas, enligt USA Today.

Varutransporter med litiumbatterier ombord på passagerarflygplan förbjöds 2004, delvis på grund av att batteribränder är väldigt svåra att släcka, men nu vill  den största  fackföreningen  för piloter i USA även att de ska förbjudas ombord på transportflyg.

Representanter för batteritillverkare känner till att det kan finnas risker med defekta litiumbatterier, och håller med om att nya regler för flygtransport kan behövas. Däremot tycker de inte att det behövs restriktioner för privatpersoner.

– Att ta med dem ombord innebär inte en ökad risk, förutsatt att användaren tar hand om sina batterier, säger George Kerner, chef för Portable Recharchable Battery Organisation, enligt USA Today. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro