ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mobilens fader om framtiden

Anders Göransson · 28 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Östen Mäkitalo.
Östen Mäkitalo.

DIN BÄSTA VÄN. Mobiltelefonen har revolutionerat vårt sätt att umgås, men det är ändå bara början. Snart kommer den att förstå vad vi säger och utföra våra önskningar också. – Den kan bli som din bästa kompis, alltid lojal, alltid beredd att tjäna dig, säger elektronikgeniet Östen Mäkitalo.

Östen Mäkitalos tankar låg bakom utvecklingen av NMT, världens första gränsöverskridande mobiltelefonsystem. I dag är Östen Mäkitalo 68 år, arbetar deltid som gästprofessor på KTH och har fortfarande full koll på mobiltelefonins senaste landvinningar. Nästa steg måste, enligt honom, bli att anpassa telefonen mer till människans sinnen. – Med den datakraft som finns i dag borde det gå att lära den att förstå vad jag säger åt den. Om jag vill köpa en flygbiljett någonstans så kommer jag att kunna säga åt mobilen att ta reda på avgångar och priser. Då går den ut på nätet, tar reda på uppgifterna och talar om vad den har hittat och frågar: Ska jag boka den? Det borde vara möjligt inom några år.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro