ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mobiler och Facebook ger långa utredningar

Fredrik Beckman · 2 Nov 2012
Uppdaterad 2 Nov 2012

Foto: Mahesh Kumar/AP Photo


Bilder och filmer från mobiler är ny form av bevis som polisen har. Men all elektronik skapar också långa utredningar. Och det är många plattformar där polisen måste hålla sig i teknisk framkant.

klar

Artikellänk är kopierad

I går kunde Metro berätta att en våldtäktsrättegång i Göteborg måste tas om i hovrätten för att polisen inte hade lyckats få fram en raderad film ur en mobil. Det var något som försvaret lätt lyckades med när de väl fick tillgång till den beslagtagna mobilen efter rättegången.

– Det här är den nya sortens bevisning i brottmål och kommer bara att öka, det är jag övertygad om. Man kan återskapa mycket, även om det är raderat, säger advokat Björn Hurtig, som var den som tog fram bevisfilmen tillsammans med sin klient, killen som var dömd för våldtäkt.

– Alla har ju inte bara mobiler med sig i dag, det är ju datorer.

För polisens del har den nya tekniken skapat möjligheter. Det är nästan lättare att räkna de utredningar där mobilpositionering, sms, Facebookkommunikation, bilder eller mobilfiler inte är en del av bevisningen.

– För oss som utreder grova brott har vi mycket stor nytta av det, säger Göran Arvidsson, chef grova brottsenheten, på länskriminalpolisen i Västra Götaland.

– Det är naturligt att mobiltelefoner är ett viktigt bevis för oss i många brott. Det finns mängder av information på en mobil i dag.

På polisen finns också en speciell IT-sektion.

– De är i framkant när det gäller all IT-hantering. Det gäller även Facebook och all annan offentlig kommunikation som sker i dag. Det sprids mycket information på ett helt annat sätt än för några år sedan.

Göran Arvidsson ser dock också nackdelar med utvecklingen.

– Jag vill inte påstå att tekniken gör utredningarna lättare. De är betydligt mer komplexa i dag. Vi utför dörrknackning och håller förhör, som tidigare. Men det har utökats med allt möjligt: Iphones, Ipads, övervakningskameror, mobiler. Varje ärende har blivit mer omfattande för oss, samtidigt som det ger oss större möjligheter.

Tekniken gör alltså att utredningstiderna blir allt längre. Allt ska analyseras och bedömas vad som är viktigt och inte viktigt.

– Det är mycket mer komplicerat i dag än tidigare.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro