ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mobiljättarna ska tvingas korta uppsägningstiden

Aron Andersson · 17 Okt 2013
Uppdaterad 17 Okt 2013

Snart tvingas mobiloperatörer, bredbandsleverantörer och kabel-tv-tjänster korta uppsägningstiden till en månad. Regeringens lagförslag kan träda i kraft nästa år.

klar

Artikellänk är kopierad

”Om det blir som förslaget antyder så är det en klar förbättring för konsumenterna,” säger Cecilia Tisell, ställföreträdande konsumentombudsman.
”Om det blir som förslaget antyder så är det en klar förbättring för konsumenterna,” säger Cecilia Tisell, ställföreträdande konsumentombudsman.Foto: Konsumentverket

Från och med den 1 maj 2014 ska uppsägningstiden vara max en månad. Och mobiler som är låsta till en viss operatör måste låsas upp gratis. Så står det i regeringens lagförslag som nu ligger hos Lagrådet. – Om det blir som förslaget antyder så är det en klar förbättring för konsumenterna. Dock kan vi säga att Konsumentverket sedan en lång tid tillbaka verkar för kortare bindningstider också, säger Cecilia Tisell, ställföreträdande konsumentombudsman på Konsumentverket.

► LÄS MER: Konsumentverket kräver kortare bindningstider

Anledningen till lagändringen är att det ska bli lättare för svenska kunder att byta abonnemang. Än så länge håller de flesta operatörer sig avvaktande till förslaget. – Vad gäller regeringens förslag är detta än så länge just bara ett förslag. Om det blir lag kommer vi naturligtvis att anpassa våra erbjudanden, säger Alexandra Carlsson, pressansvarig på Telenor.

Några som redan anpassat sig är Comviq som tog bort uppsägningstiden helt under våren. – Vi har fått ett enormt gensvar. Faktum är att färre kunder valt att lämna oss sedan vi införde det, säger Magnus Larsson, chef för Comviq i Sverige, till Metro. – Hela den här branschen har valt att krångla till det med långa uppsägningstider. Jag tror att det varit en frisk fläkt att en operatör valt att ställa sig utanför det.

Den nya lagen kommer inte att gälla retroaktivt, och för abonnemang som tecknas före den 1 maj 2014 är det den avtalade uppsägningstiden som gäller, om inte operatörerna säger något annat. Lagförslaget gäller alla elektroniska kommunikationstjänster vilket innebär även bredbands- och tv-abonnemang.

► LÄS MER: Dyrare mobiler om bindningstiden kortas

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro