ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mobilmissbrukare ska få särskild vård

Johan Mårtensson · 29 Okt 2013
Uppdaterad 31 Okt 2013
Anestis Chaizigeorgiadis,55, ordningsvakt, Nynäshamn Hur länge skulle du klara dig utan mobiltelefonen? ”Länge! Upp till en vecka utan problem. Bara jag har har koll på mina nära och kära, då går det ju faktiskt att använda den fasta telefonen”

Anestis Chaizigeorgiadis,55, ordningsvakt, Nynäshamn Hur länge skulle du klara dig utan mobiltelefonen? ”Länge! Upp till en vecka utan problem. Bara jag har har koll på mina nära och kära, då går det ju faktiskt att använda den fasta telefonen” Foto: Urban Brådhe


Nu ska mobilmissbrukare botas. På Kolmårdens behandlingshem utanför Norrköping vill man starta en avvänjningsenhet för personer som inte kan slita sig från sin smartphone, rapporterar Östnytt.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Eriksson, 32, förskollärare, Solna 
  Hur länge skulle du klara dig utan mobiltelefonen? ”Inte mer än ett dygn! Bra med ett behandlingshem. Jag är absolut beroende. Det är nog inte så bra när man är förskollärare.”
Malin Eriksson, 32, förskollärare, Solna Hur länge skulle du klara dig utan mobiltelefonen? ”Inte mer än ett dygn! Bra med ett behandlingshem. Jag är absolut beroende. Det är nog inte så bra när man är förskollärare.”Foto: Urban Brådhe
Angelica Säll-Söderström, 23, arbetssökande,Östermalm 
  Hur länge skulle du klara dig utan mobiltelefonen? ”Jag skulle väl klara mig något dygn i alla fall. Jag har den mest till att lyssna på musik. Jag stänger av ljudet på kvällen, så jag är inte beroende.”
Angelica Säll-Söderström, 23, arbetssökande,Östermalm Hur länge skulle du klara dig utan mobiltelefonen? ”Jag skulle väl klara mig något dygn i alla fall. Jag har den mest till att lyssna på musik. Jag stänger av ljudet på kvällen, så jag är inte beroende.”Foto: Urban Brådhe

Trots att allt fler fastnar i ett mobilmissbruk finns ingen etablerad behandling i landet. Inte än, i alla fall.

– Vi har fått många samtal om telefonberoende, både hos vuxna och barn. Föräldrarna säger att de inte törs prata med sina barn, för de blir så aggressiva. De vill ha hjälp, säger Anki Elliot, behandlingsassistent på Kolmårdens behandlingshem för spelmissbrukare, till SVT:s regionala nyhetsprogram Östnytt.

Det första personalen gör när nya patienter ska behandlas mot spelmissbruk är att ta de smarta telefonerna från dem och ge dem vanliga telefoner istället. Patienterna reagerar ofta kraftigt.

– I början är det en abstinens från sin telefon, som är kraftig. Den visar sig genom en stor rastlöshet, säger Anki Elliot till Östnytt.

Nu vill behandlingshemmet starta en särskild enhet för mobilmissbrukare. ”Ove” är en spelmissbrukare som också har missbrukat sin smartphone.

– Jag surfade i stort sett jämt. När jag körde bil, när jag var med min dotter, när jag satt på restaurang. Jämt. Jag blev förbannad om jag inte fick surfa, säger Ove till Östnytt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro