ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mobiloperatörerna bromsar utveckling

Mary Örnborg · 9 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Tröghet och långsamma nät bromsar nya mobila tjänster

klar

Artikellänk är kopierad

MOBILT. Mobiloperatörerna bromsar utvecklingen av de mobila tjänsterna. Det tycker investerare och tjänsteutvecklare som Metro Teknik har pratat med. Trots att det finns många utvecklare av mobila tjänster och en önskan från företag att använda dem så går utvecklingen långsamt. Ett av problemen är att större delen av de mobila tjänsterna är anpassade för den privata marknaden samtidigt som tjänsterna ofta är för dyra för att passa den privata plånboken. På företagsmarknaden är priskänsligheten inte lika stor. Här är problemet att de mobila tjänster som erbjuds generellt är desamma som erbjuds på den privata marknaden.– Detta är grundsjukan i mobilbranschen, man erbjuder konsumentprodukter till företagsmarknaden, säger Magnus Melander, riskkapitalist med inriktning på startfasen inom mobila tjänster och nätverk.

Problemet är enligt honom inte tekniken i de mobila tjänsterna utan tekniken i de trådlösa näten och i mobilnäten. Utbyggnaden av näten som kan hantera den nya generationens mobila tjänster går trögt hos de stora mobiljättarna.– Sverige har hamnat på efterkälken när det gäller utbyggnaden. Ute i Europa har man i vissa länder kommit mycket längre i utbyggnaden av de trådlösa stadsnätverken. Det finns en tröghet i oligopolet Telia, Telenor och Tele 2, säger Magnus Melander.

Men på Telia håller man inte med om kritiken.– Det finns generellt en stor mängd bra mobila tjänster till rimliga kostnader för både den privata marknaden men också på företgsmarknaden. Däremot är det inte rimligt att tro att vi ska bygga ut wlan över hela Sverige. Vi måste ha en lönsamhet i det vi gör och just nu är det inte lönsamt för oss att bygga ut och jag tror inte heller att företagen skulle vara beredda att betala vad en utbyggnad skulle kosta, säger Tommy Ljunggren, mobilnätschef på Telia.

Sedan några år tillbaka har det dock dykt upp andra aktörer på marknaden. Bland dem finns företaget Tre som gjort en investering på 22 miljarder kronor för att bygga ut sitt trådlösa nätverk turbo-3 G för mobila tjänster. Vid sidan av de traditionella mobiloperatörerna dyker också operatörer upp som erbjuder trådlösa datanätverk, wlan, till kunderna. Ett exempel är brittiska The Cloud som började med att bygga ut sitt nätverk på alla McDonald’s-restauranger runt om i Sverige och nu fortsätter att expandera.– Till skillnad från Telias publika Wi-Fi-nät så släpper aktörer som The Cloud och Clue in andra operatörer i sitt nätverk. Det är de små alerta aktörerna som kommer att driva utvecklingen av de mobila tjänsterna framåt och inte de stora tröga jättarna, säger Magnus Melander.

I takt med att de små aktörerna nu börjar bygga ut nätverk för mobila tjänster kommer landets IT-chefer också sakta men säkert kunna börja ställa högre krav på både alternativen på de mobila tjänsterna men också prissättningen.Jonas Perman, teknikchef på lilla utvecklaren Kiwok, tycker att operatörerna ofta fungerar som bromsklossar.– Det är till exempel svårt att få operatörerna att erbjuda ett service level agreement.Det innebär att operatörerna inte vill garantera att tjänsten verkligen fungerar i alla lägen och att hans företag i sin tur får svårt att garantera för sina kunder att deras tjänst verkligen kommer att fungera.– Det är klart att det är skillnad på fiber- och radiolösningar. När man kör trådbundet finns det en tråd till varje kund vilket det inte gör vid trådlöst. Därför går det inte heller att ge garantier. Men om man som tjänsteleverantör har problem att sälja sin produkt på grund av det kanske man ska fundera på om man verkligen har satsat rätt, säger Tommy Ljunggren på Telia.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro