ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mobilprat stör din nattsömn

Metro Teknik · 21 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

STRÅLANDE.Snackar du i mobilen strax innan sängdags kan du antagligen också säga hej då till en riktigt djup nattsömn.  En nyligen genomförd studie  av foskare på Karolinska institutet och Wayne State University, USA, visar att strålningen från mobilen kan orsaka insomnia, huvudvärk och förvirring. Men den påverkar också den riktigt djupa nattsömnen, skriver BBC News.

Studien genomfördes på 35 män och 36 kvinnor mellan åldrarna 18 och 45. Den ena kontrollgruppen i studien utsattes för strålning motsvarande den mängd som kommer från en mobiltelefon, medan den andra kontrollgruppen gavs sken av att de exponerades för samma mängd strålning men i verkligheten utsattes de inte för någon strålning alls.De som exponerades för strålning hade mycket svårare att träda in i den första djupare sömnen och spenderade mindre tid i den djupaste nattsömnen än den kontrollgrupp som inte hade blivit exponerade för strålning alls.

Forskarna föreslår därför att om man måste ringa ett samtal innan sängdags är det mycket bättre att använda en fast telefonlina så sover man garanterat mycket bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Teknik
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro