ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mobiltelefoner kartlägger skånsk vägtrafik

Stockholm TT · 1 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Med start den 1 februari testas systemet i Skåne i regi av Vägverket, Region Skåne, Malmö kommun och företaget Info 24 i Kista i norra Stockholm. Om allt slår väl ut kan det successivt införas i hela landet, rapporterar Skånska Dagbladet.

Systemet bygger på att mobiloperatörerna hela tiden håller reda på vilken sändare och mottagare en mobiltelefon kommunicerar med, oavsett om innehavaren talar i telefonen eller ej.

På så sätt kan man följa en mobiltelefons rörelser och med vilken fart telefonen färdas med. Och det är just det som är intressant för Vägverket. I dag mäter verket trafikströmmarna med fasta installationer och med GPS-teknik på ett antal fordon. -Det är ganska dyra och trubbiga tekniker, säger projektledaren Sorin Sigma på Vägverket i Kristianstad, till TT. Genom Info 24 har Vägverket tecknat avtal med mobiloperatörerna Telia och Tele 2 om att få ut löpande statistik över om mobiltelefoners förflyttningar i Skåne. När statistiken bearbetats bör man få en ganska god bild av hur trafiken flyter och om det har uppstått köer eller andra störningar.

Sedan kan verkets driftsledningscentral lägga ut informationen på sin hemsida, slå larm till lokalradiostationer och skicka ut meddelanden till dem som abonnerar på trafikinformation (TMC).

TT: Men kan systemet göra skillnad på en bilist med mobiltelefon och en mobilinnehavare som står i sin trädgård och påtar i jorden? -Det finns ett statistiskt mönster. Man kan säga att systemet filtrerar statistiken så att den motsvarar verkligheten, svarar Hans Nottehed, teknisk chef på Info 24. Redan den 1 mars räknar Vägverket att bevakningen med mobiltelefoner i Skåne ska bjuda trafikanterna på säkrare information om trafikflödet.

Systemet testas just nu också i Nederländerna och i Kansas, USA. Israel, Frankrike och Finland hör också till länder som visat intresse.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro