ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mobiltelefoner ska söka efter lavinoffer

Erik Olausson · 6 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Prototypen testas just nu av polis och fjällräddning i Åre.

Prototypen testas just nu av polis och fjällräddning i Åre. Foto: Fredrik Tufvesson


klar

Artikellänk är kopierad

Hetsen att ständigt vara uppkopplad kan rädda ­livhanken i skidbacken. Lunda­bolaget Resqu ­testar just nu sitt ­mobil­baserade söksystem för lavinoffer i Åres snödrivor.Trots att olika radiobaserade pejlingssystem funnit på marknaden i decennier är hundar, och sonder som sticks ner i snön fortfarande lavinräddarnas vanligaste hjälpmedel. Samtidigt beräknas i dag uppåt 90 procent av skid­åkarna ha mobiltelefon med sig i backen, något forskarna i Lundabaserade Resqu vill dra nytta av. Bolagets system utgörs av en portabel basstation, stor som en tegelstensroman, som räddningsmanskapet bär med sig. Med den förvandlas alla mobiler inom 200 meters radie till nödsändare och lavinoffer kan pejlas in med några meters felmarginal med en handhållen antenn. Även under 1,5 meter snö.Idén fick Fredrik Tufvesson, lektor vid Lunds tekniska högskola, på en skidresa i mitten av 2000-talet. Sedan dess har tekniken utvecklats stegvis till den prototyp som i dagarna testas av polis och fjällräddning i Åre.

Bolaget bildades i vintras, med Sony Ericssons förre teknikchef Mats Lindoff som styrelseordförande och Andreas Ekengren, tidigare chef på Ideonbolaget Lyyn, som vd. Han räknar med att en betaversion av systemet ska vara klar till nästa skidsäsong, medan den färdiga produkten kommer på marknaden först hösten 2010.– Tekniken är färdig till 90 procent. Men det måste till en del produktutveckling så att systemet fungerar att använda praktiskt även i kyla och dåligt väder, säger Andreas Eken­gren.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Olausson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro