ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mode- och pryl- bloggar ökar hetsen

metro · 20 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Damon Rasti – Internetentreprenör

klar

Artikellänk är kopierad

Jag står i en hipp affär på Södermalm i Stockholm där kläder och prylar formligen skriker efter min uppmärksamhet, trots att dekorationen är menad som svår. ”Grejerna behöver inte dig, du behöver dem”, tänkte dekoratören, och där står jag och försöker komma ihåg vad jag har läst om i utländska pryl- och modebloggar på sistone. Jag har ända sedan fenomenet modebloggar uppstod öppet försvarat deras – vanligtvis unga tjejers – rätt att få tjäna pengar på sitt intresse. Den starkaste kritiken kom från killar som ansåg att mode var trams. Men om vi bryter ner fenomenet i detalj är det till slut ingen större skillnad jämfört med att blogga om prylar, bilar, fotboll eller vad som har ansetts vara mer ”seriösa” ämnen.

Prylar påminner inte sällan om kläder. De flesta av oss skulle kunna klara sig lika bra med en gammal Nokia-telefon som den senaste iPhone-uppdate-ringen Apple har lurat i oss att vi måste ha, på samma sätt som en H & M-jacka i grund och botten kan värma lika bra som en Prada-dito. Men vi vill ha mer. Vi vill sticka ut och köpa oss en identitet. Trots att vi till slut har likadana grejer och utseende. ”Flest prylar när den dör vinner”. Frågan är vad det är man vinner?Det försvar jag hade för modebloggar är numera rätt obehövlig. Det är slipade unga tjejer som tjänar bra med pengar. Det har jag inget problem med. Min oro ligger över den bild av ideal och själv-förverkligande man säljer in hos andra – ytterst lättpåverkade – ungdomar. Är det allt som finns kvar här i livet? Ett plagg eller en pryl som representerar vem du är eller vad du står för? Tidigare använde vi musik, litteratur och film som populärkulturella medel att uttrycka vår existens på. Konstformer med (förhoppningsvis) budskap och tanke. I dag har vi luft. Paradoxalt nog i form av en Macbook Air, eller limiterade Nike Air-skor. Jag köper, därför finns jag.

Kanske är det här fel forum att predika i, och lite som att svära i er kyrka. Men någonstans måste vi inse sanningen. Och det är att materiella ting aldrig kommer fylla hål som av olika anledningar uppstår inom oss. Hetsen måste ersättas med eftertanke. Jag väljer till slut en spejsad klocka och en T-shirt skapad av en japansk designer. Eller mer troligt ett indiskt barn, om vi ska vara petiga. Hans små fingrar kommer att bringa mig en illusion om lycka. Åtminstone för helgen.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro