ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Modegurun hyllar svenskarnas stil

Marcella Mravec · 7 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Metros reporter Marcella Mravec har mött den amerikanske modebloggaren Scott Schuman. Han fotar vanliga och välklädda människor på gatan till sin blogg. 

Metros reporter Marcella Mravec har mött den amerikanske modebloggaren Scott Schuman. Han fotar vanliga och välklädda människor på gatan till sin blogg.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

STIL. I helgen tog stockholmarna på sig sina finaste kläder och gav sig ut på stan. Anledningen? Den 39-årige amerikanen Scott Schuman var i Sverige. Kanske är det lättare att förstå varför när man vet hans andra namn – The Sartorialist.

Han är förmodligen din favoritbloggares favoritbloggare, och har över 30 000 besökare per dag på sin blogg, där han fotar vanliga människor på gatan. Mest älskad är han förstås i Sverige. Vi svenskar älskar att anklaga oss själva för att vara tråkiga när det gäller mode. – Jag tycker inte det. Jag har både fotat yngre och häftiga människor och stiliga, klassiskt klädda män. Jag tycker inte att man behöver vara over the top, man behöver inte vara innovativ hela tiden. Ibland räcker det med att bara se bra ut.

Nu är du ute på Europaturné, vad ser du för skillnader mellan länderna?– Ni är den perfekta blandningen mellan italienare och amerikaner. Den italienska biten är att alla ser rena och fräscha ut, vilken stil det än är. Men ni har samma färguppfattning som vi, ni gillar också klara färger. Det är en bra mix av italienskt och amerikanskt, men med en engelsk touch.– I Berlin är alla snygga fram tills de fyller 25. Då är det som om de slutar bry sig. Men i Milano klär sig alla yngre hemskt, medan de äldre ser fantastiska ut.

Du har fått massor av efterföljare. Tror du att din blogg fyllde ett tomrum i modevärlden?– Jag tänkte inte så i början, men jag tror det. Jag fotade det jag saknade i modemagasinen. Det är lättare att relatera till vanliga människor än till supermodeller. På min blogg ser man människor som man faktiskt kan se ut som.

En av sina första bilder kallade han ”bald and fat man”. Han var tjock och flintskallig, men hade en underbar italiensk kostym.  – Jag stoppade honom och frågade om jag fick ta en bild, och han undrade varför. Jag svarade att han såg fantastisk ut, även om han var tjock och flintskallig. Sedan hade jag massor av läsare som ville se ut som han.

I Sverige kallar vi mode ”det nya pop”, alla vill vara en del av det just nu. – Här är det nog för att ni har ett rykte om er att vara trendiga och stylish. Jag tror att alla vill upprätthålla det, vara en del av det. "Vi är från Stockholm, vi är coola". I New York har vi sänkt garden, orkar inte bry oss så mycket.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcella Mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro