ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Modellera ska laga trasiga ben i framtiden

Kristoffer Rengfors · 9 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
"Fraction putty" kallas det material som DARPA vill utveckla. Materialet kan närmaste beskrivas som en avlägsen släkting till modelleran.

"Fraction putty" kallas det material som DARPA vill utveckla. Materialet kan närmaste beskrivas som en avlägsen släkting till modelleran. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Amerikanska försvaret vill inte längre skruva i brutna ben. Nu ska de istället limmas ihop med ett nytt supermaterial som inte finns ännu.

Det amerikanska försvaret är trötta på brutna ben. Nu börjar Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) med en stor upphandling av för idéer som kan ersätta gips, plattor och skruvar som håller benbrott fixerade. Istället vill DARPA utveckla en "frakturlera" som ska fixera ben direkt. Tanken är att det nya materialet ska användas av soldater i krig. DARPA är ute efter att förkorta den tid det tar för en soldat att läka. Tanken är att "frakturleran" ska vara ett material som fäster mot ben och inte muskler, det ska klara en våt biologisk mijö och klara av att bära lika mycket tyngd som ben gör. Efter en snabb behandling med leran ska soldaterna vara redo att ge sig ut i fält igen.

Det enda problemet med det nya fantastiska materialet är att det inte finns ännu, och att DARPA inte har någon direkt aning om hur det ska utvecklas ännu. Men det hoppas DARPA ska lösa sig genom att vända sig till olika experter och hoppas på att de inkommer med idéer.– Vi letar efter experter inom kemi, biomaterial, mekanik, teoretiska modeller, benbiologi, kirurger och ingenjörer, säger Darpas programchef Mitchell Zakin i ett pressmeddelande. Och det är inte direkt några låga krav DARPA ställer på sitt nya material. "Frakturleran" ska enligt Darpas pressmeddelande direkt fixera ett brutet ben så pass att en soldat genast kan ge sig upp på benen. Att skruva ihop svåra benbrott ska bli helt onödigt. Dessutom ska materialet brytas ner med tiden vilket ska göra att inga ytterligare ingrepp blir nödvändiga.För den som är intresserad av att bidra till DARPAs forskning är anmälan till projektet öppen till 29 juni. 

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro