ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moderater kritiska till egna partiet efter valet

TT · 26 Maj 2014
Uppdaterad 26 Maj 2014

Moderaternas dåliga valresultat i EU-valet får nu hård intern kritik.

klar

Artikellänk är kopierad

Den före detta partiledaren Ulf Adelsohn lyfter fram frågan om en tydlig miljövision.
Den före detta partiledaren Ulf Adelsohn lyfter fram frågan om en tydlig miljövision.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Ulf Adelsohn, Moderaternas partiledare 1981–1986:

– Det här är väl det sämsta valresultatet sedan 1970. Det är ju en väldigt tydlig varning till partiledningen när så många moderater har valt att stanna hemma eller rösta med ett annat parti.

– Det här är ju den kraftigaste markeringen man kan göra om man är missnöjd utan att lämna partiet i ett riksdagsval.

Adelsohn ifrågasätter Alliansens låga prioritering av miljöfrågor under valrörelsen.

– Vad man skulle ha från Alliansens håll, menar jag, är en väldigt tydlig miljövision. Moderaternas miljöprogram är alldeles utmärkt, men det finns ju ingen människa som känner till det. Det beror ju naturligtvis på hur man prioriterar vad man säger. Om man ändrat meddelandet till att deras vision är att de ska ta itu med en av de stora verkliga framtidsfrågorna, nämligen klimatfrågan, då hade det kanske gått annorlunda, säger han.

Även Moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid är kritisk mot partiet efter det svaga valresultatet.

– Jag tycker att det är sorgligt att vi inte har lyckats utforma ett budskap som motsvarar den politik som vi faktiskt för. Vi har varit det parti som har varit tuffast gällande att man måste anpassa utgifter efter inkomster och vara återhållsam. Det här var ju något som inte alls fanns med på agendan nu i den här valrörelsen och vi gjorde inte tillräckligt mycket för att föra in det på agendan, säger han.

Sigfrid ifrågasätter den ovilja han ser inom partiet mot att säga saker som kan uppfattas som kritiska mot EU.

– Vi hade i stället ett budskap som var ganska intetsägande och som inte svarade på frågor om vad vi faktiskt vill göra för något.

Karl Sigfrid (M) räknar inte med att Moderaternas EU-valresultat ska spilla över på riksdagsvalet.

– Jag tror att det blir en kortsiktig effekt nu med en del besvikelse, men när höstens val närmar sig är det ju inte EU-valresultatet som kommer ses som indikator för hur det går, då kommer vi ju ha nya opinionsmätningar som utgångspunkt, säger han.

– Man såg ju redan i vallokalsundersökningen att det var många som röstade på andra partier nu i det här valet som hade röstat på Moderaterna om det varit riksdagsval.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro