ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moderaterna äter upp stödpartierna

Leif Oldenburg · 11 Feb 2013
Uppdaterad 11 Feb 2013

Moderaterna är nu mer än dubbelt så stora som de tre mindre allianspartierna tillsammans. Av dem skulle bara Folkpartiet komma in i riksdagen om det vore val i dag, visar Yougovs mätning

klar

Artikellänk är kopierad

Moderaterna äter upp stödpartierna
Moderaterna äter upp stödpartiernaFoto: Källa: Yougov. vänstra spalten avser februari 2013. högra spalten januari 2013.

Alliansen behöll regeringsmakten 2010 mycket beroende på att KD, FP och C klarade fyraprocentsspärren med god marginal. Tillsammans fick de 19,3 procent av rösterna. I Yougovs februarimätning har siffran sjunkit till 12,6 procent. Bara FP klarar riksdagsspärren.

– Ända sedan valet har Moderaterna kannibaliserat på de mindre allianspartierna. Det är inget typiskt svenskt fenomen. För de brittiska liberalerna har regeringsalliansen med de konservativa varit en opinionsmässig katastrof, säger Mikael Sundström, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Småpartiernas chans ligger i att bygga egna profilfrågor. Men Centerpartiets nya idéprogram med förslag om månggifte och slopad skolplikt fick motsatt verkan. I mätningen backar partiet en dryg procentenhet.

– Annie Lööf måste vända siffrorna uppåt före sommaren. Annars är krisen akut, säger Mikael Sundström. 

SD backar i mätningen, men verkar ha stabiliserat sig strax över 10 procent.

– Partiet lever sitt eget liv och fångar upp alla typer av missnöje, säger Mikael Sundström.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro