ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moderaterna: Barnen ska ha fem veckors semester

Anneli Wikström · 5 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Högst 40 timmar i veckan på förskolan och fem veckors semester per år för barnen. Det föreslår moderaterna. I går presenterades en hel katalog med politiska förslag av moderaterna på framtidskonventet i Sollentuna. En av de mest kontroversiella idéerna var moderaternas förslag för att förbättra kvaliteten i förskolan. Man vill maximera barnens närvaro i förskolan till 40 timmar i veckan och att de ska få fem veckors semester varje år, skriver Sydsvenskan.

”Det är viktigt att små barn inte behöver ha arbetsdagar som skulle få en vuxen att rygga tillbaka”, skriver de i förslaget.– De små barnen blir väldigt trötta av långa dagar på dagis. De orkar inte riktigt. Det vet vi av att vi lyssnat på mammor och personal på förskolan, säger Ingrid Koch, som är en av initiativtagarna, till tidningen.

Hur dagarna ska kunna kortas och hur föräldrarna ska kunna lösa det så att barnen får fem veckors semester per år vet hon inte. –  Hur det ska lösas måste varje familj tänka ut själv. Det finns kanske släktingar som kan hjälpa till. Och med de skattelättnader som regeringen beslutat om finns det utrymme för åtminstone en förälder att sluta tidigare. Bor man sedan i en kommun som sänkt kommunalskatten ökar den möjligheten ännu mer.

Helene Sigfridsson, grundare till föreningen Makalösa föräldrar, som står på ensamstående föräldrars sida blir alldeles förskräckt då hon hör förslaget. Hon tycker att det är naivt att utgå ifrån att alla barn har två föräldrar och hon tror att förslaget blir tufft för dem som är ensamma med sina barn. – Det är en bra idé med fem veckors semester för barnen. Men det måste i så fall skapas möjlighet för föräldrarna att vara lediga så länge, säger hon till Sydsvenskan.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro