ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moderaterna favorit bland Sveriges studenter – men många är osäkra

David Peterson · 1 Nov 2017
Uppdaterad 1 Nov 2017
Att M går bra även bland unga kan bero på uppmärksamheten partiet fått.

Att M går bra även bland unga kan bero på uppmärksamheten partiet fått. Foto: TT


Den politiska kampen om Sveriges drygt 400 000 studenter ser ut att bli tuff. I en färsk opinionsundersökning från Studentkortet blir M största parti och får 17 procent. Men 27 procent har inte bestämt sig.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste månaderna har varit stormiga för Moderaterna men med en ny partiledare vid rodret har de lyft i flera opinionsundersökningar. Att M går bra även bland unga kan bero just på uppmärksamheten partiet fått.

– Unga väljare brukar vara trendkänsliga, men det har gått knackigt för M ganska länge så jag blir ändå lite förvånad, säger Pär Zetterberg, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Moderata ungdomsförbundets ordförande, Benjamin Dousa, gläds åt resultatet och har flera förklaringar till framgången.

– Vi vet att unga människor är väldigt individualistiska och har ett ganska liberalt förhållningssätt till både globalisering och sociala frågor. Det gör att Moderaterna går starkt i den gruppen, säger han.

Men egentligen finns det knappt anledningen för något parti att fira opinionsresultatet. M:s knappa 17 procent är långt från ett önskeresultat och Socialdemokraternas stöd från studenterna är bara hälften så stort som det från den övriga befolkningen. Med knappt ett år till val gäller det för partierna att locka de 27 procenten som fortfarande inte bestämt sig för vad de ska rösta på.

– De unga röstar nästan alltid på de som vinner. När det blev en rödgrön regering ökade till exempel S mycket bland unga, säger Pär Zetterberg.

En förklaringen till beslutsvåndan skulle kunna vara att unga ofta saknar känslomässiga band till partier.

– Däremot kan man ha varma känslor för vänster eller höger. Man tycker att man har hjärtat till vänster eller att man står i mitten utan att ha bestämt sig för ett visst parti, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet.

Partierna gör heller inte lika stora satsningar på unga som de gör på exempelvis barnfamiljer eller pensionärer, vilket enligt Ekengren Oscarsson beror på att gruppen både är splittrad och illojal.

– Det är en svårfångad grupp och partierna vet att det som är lätt vunnet är lätt försvunnet. Det kan påverka hur mycket man vågar satsa på gruppen, säger han.

Inför förra valet gick Feministiskt initiativ bra bland unga väljare men i Studentkortets undersökning når de bara precis över riksdagsspärren och får 4,7 procent. Men det är inte helt uträknade, enligt Pär Zetterberg.

– Det har varit väldigt lite fokus på FI sedan valet. Om de blir mer synliga kan mycket förändras, säger han.

Sverigedemokraterna, som hamnar på 3,1 procent i undersökningen, är ytterligare ett parti som presterar långt under det normala.

– Det här visar vilka stora skillnader det finns mellan unga som befinner sig i utbildningar och de som inte gör det. Hade undersökningen gjorts bland unga som inte utbildar sig hade de säkert fått 30 procent. Utbildning är en väldigt stark förklaringsfaktor till de värderingar vi får. Är du student blir du grönare, mer tolerant kring mångkultur och mer intresserad av internationalisering, säger Ekengren Oscarsson.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro