ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moderaterna har tappat 240 000 väljare till SD

Josefin Svenberg · 9 Mar 2014
Uppdaterad 9 Mar 2014

Moderaterna får ett rekordlågt stöd medan Sverigedemokraterna går framåt, visar den senaste väljarbarometern från Yougov och Metro. Och sedan riksdagsvalet 2010 är det till just SD som Moderaterna har tappat flest väljare.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Med drygt ett halvår kvar till riksdagsvalet ser Moderaterna ut att ha något av en väljarkris. I mars månads väljarbarometer från Yougov backar statsminister Fredrik Reinfeldts parti med 1,3 procentenheter och får 23,7 procent av rösterna. Det är det lägsta stödet för Moderaterna sedan Yougov började göra månatliga mätningar för Metro i mars 2011.

Alliansen får 37,4 procent av rösterna medan de rödgröna partierna nästan får egen majoritet med ett stöd på 49,9 procent.

– Vi är inte nöjda med opinionsläget, kommenterar Moderaternas partisekreterare Kent Persson. Det som nu krävs är hårt arbete och fokus på att få en tydlig debatt om hur jobben ska bli fler och hur politiken ska kunna finansieras krona för krona.

LÄS ÄVEN: Sverigdemokraterna jublar över fortsatt blockpolitik

Det parti vars stöd ökar mest i väljarbarometern är Sverigedemokraterna, som 11,5 procent av väljarna säger att de skulle rösta på om det vore val i dag.

En genomgång som Yougov har gjort visar att det är till just Sverigedemokraterna som Moderaterna har tappat flest väljare. Av de nästan 1,8 miljoner personer som röstade på M i förra riksdagsvalet är det 13,5 procent – eller 240 000 väljare – som säger att de skulla lägga sin röst på SD istället.

– Väljarna är rörligare och osäkrare än någonsin. Just nu tappar vi till flera partier. För att vinna valet ska vi vinna de osäkra, mobilisera våra egna och återigen vinna väljare direkt från Socialdemokraterna, kommenterar Kent Persson (M).

Sverigedemokraternas partisekreterare, Björn Söder, säger att partiet märkt en tillströmning av M-väljare under en längre tid.

– Många missnöjda moderater har sökt sig till oss, framför allt på grund av de nya Moderaternas utveckling mot ett mer liberalt parti och att de har tonat ned flera av sina tidigare symbolfrågor, inom till exempel försvarspolitiken och kriminalpolitiken.

De rödgröna blockets frammarsch gör dock att SD nu riktar in sig på att ta väljare från Socialdemokraterna.

– Vi vill värna vår vågmästarposition och därför har vi under våren siktat in oss på att ta röster från dem genom att profilera oss i deras kärnfrågor, säger Björn Söder (SD).

LÄS ÄVEN:

Partierna du inte visste om – nu vill de in i riksdagen

Alliansens stöd växer i Stockholm

Drömsiffror för Sjöstedt (V)

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro