ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moderaterna: Minska invandringen med 70 procent

Jesper Lindqvist · IDAG 8:49
Uppdaterad IDAG 8:49
Tobias Billström (M) och Maria Malmer Stenergard (M)

Foto: Jessica Gow/TT


Under flera år har Moderaterna pekat på vikten av att minska antalet personer som söker asyl i Sverige. På en presskonferens under torsdagen specificerade man vilken nivå Sverige bör ligga på – invandringen bör minska med 70 procent enligt partiet. ”Vi måste ner på en betydligt lägre nivå. Runt 5 000 till 8 000 asylsökanden per år”, säger Maria Malmer Stenergard (M).

klar

Artikellänk är kopierad

Under kommande vecka inleds en omfattande migrationspolitisk utredning där samtliga riksdagspartier deltar. Nu har Moderaterna gått ut med vilka krav man kommer att ställa i samband med nästa veckas utredning.

Målet är att asylinvandringen med 70 procent, vilket enligt partiet skulle innebära ett mottagande på cirka 5 000-8 000 personer per år. Som jämförelse tog Sverige 2018 emot 21 500 asylsökande.

– Vi vill se ett volymmål för asylmottagandet. Vi måste ner på en betydligt lägre nivå. Då är det rimligt att titta på den nivå som gäller i Norge, Finland och Danmark, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

”Möjligt att påverka andra delar”

Med på presskonferensen var även Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström. Han förtydligade att det mycket väl kan bli så att fler än 8 000 söker asyl i Sverige under ett år, men att det finns andra sätt att minska på antalet människor som får stanna i Sverige.

– Jag vill understryka att när vi tittar på asylmålet så är det också möjligt att påverka andra delar, som anhöriginvandringen. Så det är det totala antalet, säger han.

Moderaternas förslag fick under förmiddagen stöd av Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, som dock påpekade att förslaget kommer för sent.

”Deras ambitionsnivå är för låg givet dagens dramatiska situation”, skriver Jimmie Åkesson på Twitter.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro