ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moderaterna: Stoppa asylsökande vid gränsen

Johan Wikén · 9 Nov 2015
Uppdaterad 6 Dec 2016
Moderaterna presenterade flera krisförslag vid en presskonferens på måndagen.

Moderaterna presenterade flera krisförslag vid en presskonferens på måndagen. Foto: TT


Moderaterna vill införa tillfälliga gränskontroller samt neka asylsökande från andra EU-länder att resa in i Sverige. Det presenterade M-ledaren Anna Kinberg Batra på en presskonferens. Men förslagen får kritik från regeringshåll.

klar

Artikellänk är kopierad

Moderaterna vill se tre åtgärder: tillfälliga gränskontroller, stoppa asylsökande från andra EU-länder och skynda på processen att sända tillbaka dem som inte får asyl.

– Vi vill vara konkreta i dag. Om man inte agerar, väntar någon form av systemkollaps, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra på en presskonferens enligt TT.

LÄS MER: Rekordmånga sökte asyl förra veckan – över 10 000

De som inte registrerats enligt Dublinförordningen och anländer från andra EU-länder ska enligt Moderaternas förslag nekas inresa. De vill också se en sänkt EU-avgift i och med den rådande situationen.

– Detta innebär att vi upprätthåller Dublinförordningen, säger Anna Kinberg Batra, om förslaget att skicka tillbaka asylansökanden till andra EU-länder, enligt TT.

Även Elisabeth Svantesson, M:s arbetsmarknadspolitiska talesperson, var med på presskonferensen. Hon menar att regeringen måste ta ansvar.

– Chefen för gränspolisen sade nyligen att han trodde att ungefär hälften som kommer till Sverige inte söker asyl. Man vet inte vart de tar vägen. Det visar allvaret och behovet av gränskontroller.

►LÄS MER: SD på plats i sex länder – för att stoppa flyktingar på väg till Sverige

Inrikesminister Anders Ygeman, S, är kritisk till Moderaternas förslag om att neka inresa för människor som kommer via ett annat EU-land.

– Det finns många oklarheter med Moderaternas förslag. Vi får väl sätta oss ned och reda ut vad de egentligen vill. Som förslaget har presenterats skulle det strida mot asylrätten och i praktiken innebära att ingen som flyr kriget i Syrien skulle kunna söka asyl. Jag tvivlar faktiskt på att det är Moderaternas avsikt, säger han till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro