ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moderaterna vill skicka ut skolpsykologerna på nätet

Peter Lindholm · 13 Sep 2013
Uppdaterad 20 Sep 2013

klar

Artikellänk är kopierad

  Moderaterna i Stockholm vill gå till val med en elevhälsogaranti nästa år. Inga elever ska behöva vänta i månader på att få träffa en psykolog. Lösningen är att skicka ut psykologerna på nätet.

I en rapport om psykisk ohälsa i Sverige konstaterade OECD i våras att det är de unga som är värst drabbade. Så många som en av fyra 16–18-åringar hade problem.

Kritik riktades mot skolhälsovården som saknade tillräckligt med resurser och för att väntetiden till skolpsykologerna var för lång.

- Väntetiden kan vara upp till 22 veckor för en fristående skola i Sverige. Det är helt oacceptabla siffor, säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr.

Regeringen har satsat 650 miljoner kronor för att stärka elevhälsan 2012-2015. Skolorna kan söka bidrag för att anställa fler skolläkare, skolsköterskor, skolkuratorer, skolpsykologer, speciallärare och specialpedagoger.

Men det är inte tillräckligt, anser den arbetsgrupp inom Moderaterna i Stockholms stad som vill att Stockholm ska bli en föregångare i landet. Här vill man införa en tidsgaranti – och skicka ut kuratorerna och psykologerna på nätet.

- Vi vill ha en tillgängligare och modernare elevhälsa. Trakasserier och mobbing har flyttat från skolkorridorerna till det egna hemmet via datorn. Då måste vi ha en elevhälsa som finns tillgänglig för stöd och råd även där efter skoltid.

Arbetsgruppen tror att också fler behövande skulle våga söka hjälp om de kan chatta anonymt om sina problem. Men man ska också kunna boka tid för personligt möte med tidsgaranti.

- En skolkurator ska man kunna träffa inom 24 timmar och en skolpsykolog inom en vecka, säger Tina Ghasemi ordförande i stadsdelsnämnden i Kungsholmen.

FAKTA

Socialstyrelsen konstaterade i förra veckan fler landsting än tidigare misslyckas med målen att erbjuda barn och unga psykiatrisk vård inom en viss period.

Fem landsting klarade inte målet att nio av tio patienter ska få komma på ett första besök inom 30 dagar. Sex landsting kunde inte erbjuda åtta av tio unga patienter beslutad utredning eller behandling inom samma tid.

Källa: TT

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro