ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moderaternas förslag: Inför kortare sommarlov

Emma Kirkhoff · 18 Jun 2015
Uppdaterad 18 Jun 2015

Moderaterna tycker att Sveriges alla elever borde ha kortare sommarlov. Samtidigt vill man införa en tredje termin i skolan, rapporterar Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Moderaterna tycker att Sveriges alla elever borde få betydligt kortare sommarlov.
Moderaterna tycker att Sveriges alla elever borde få betydligt kortare sommarlov.Foto: TT/Polisen

En särskild arbetsgrupp inom Moderaterna har under våren jobbat med att utveckla partiets politik, och nu presenterar gruppen en rad förslag som man hoppas ska klubbas igenom på partiets stämma i höst.

Ett av förslagen handlar om att man vill förändra den svenska skolan och införa ett system med tre terminer, i stället för dagens två, skriver Aftonbladet.

Förslaget innebär att man samtidigt vill korta ner elevernas tio veckor långa sommarlov – och det rejält. 

– Dagens system med två terminer och långa sommarlov är anpassat till en tid när de flesta i Sverige var bönder. I dag har vi en helt annan situation där de långa loven ställer till det för barn och familjer, säger Anna König Jerlmyr (M), oppostionsråd i Stockholm och den som har lett partiets arbetsgrupp, till till Aftonbladet. 

Enligt henne drabbas barn från tuffare socioekonomiska förhållanden värst av långa sommarlov, eftersom de inte får samma stimulans under sommaren som barn från mer välmående områden. 

Hon menar också att det är svårt för många föräldrar att pussla ihop sommaren, när man har färre antal veckor semester än barnen har sommarlov – något som drabbar ensamstående hårdast. 

Moderaterna har tittat på hur terminerna ser ut i Storbritannien, där höstterminen sträcker sig från september till mitten av december, vårterminen från januari till påsk och sommarterminen från påsk till mitten av juni. Mellan loven har eleverna ett par vekors ledighet, enligt Aftonbladet. 

Anna König Jermyr tror inte att eleverna kommer att gilla att få kortare sommarlov till att börja med, men tror att det skulle leda till en bättre utveckling på sikt. 

– Om tio eller tjugo år tror jag att de skulle se i backspegeln att det är ändå var bra. Det gjorde att man lättare kunde få jobb eller kom in på den där utbildningen man ville, säger hon till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro