ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Moderaternas uppmaning till Löfven: Bjud in SD till samtal

Jesper Lindqvist · 2 Sep 2019
Uppdaterad 2 Sep 2019
Ulf Kristersson höll under söndagen sitt sensommartal i Strängnäs.

Foto: Anders Wiklund/TT


I söndagens ”Agenda” meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) att samtliga partier kommer att bjudas in till samtal för att hitta lösningar på hur man ska stoppa det grova våldet. Alla partier – utom Sverigedemokraterna. Nu riktar Moderaterna och Kristdemokraterna kritik mot agerandet. ”Det är bra att regeringen bjuder in, men det är fel att alla inte får vara med”, skriver Ulf Kristersson (M) på

klar

Artikellänk är kopierad

Efter den senaste tidens allvarliga skjutningar ställdes inrikesminister Mikael Damberg till svars i SVT:s ”Agenda” under söndagskvällen. Ministerns besked var att man från regeringens håll inom kort kommer att bjuda in till blocköverskridande samtal för att hitta väl förankrade förslag till åtgärder.

LÄS MER
Moderaterna: Minska invandringen med 70 procent

Men ett parti kommer inte att bjudas in till samtalen – Sverigedemokraterna.

– Vi har en annan värdegrund än SD, dessutom är SD:s förklaringsmodell för grund. Det här är ganska komplexa frågor där vi också måste vidta seriösa åtgärder, sade Mikael Damberg i programmet.

Kritik från M och KD

Utspelet under söndagen skulle snabbt få skarp kritik, men inte från Sverigedemokraterna själva.

Istället var det företrädare för Moderaterna och Kristdemokraterna som gick ut och kritiserade regeringens besked.

”Det är bra att regeringen bjuder in, men det är fel att alla inte får vara med. Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ”nationell samling”. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige”, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Facebook.

LÄS MER
Hon får 200 000 utan att jobba – så gick riksdagsledamöternas "bostadsfiffel" till

Scenariot, att Sverigedemokraterna inte bjuds in till blocköverskridande samtal, är på intet sätt nytt, men reaktionerna från Moderaterna och Kristdemokraterna var den här gången betydligt starkare än tidigare.

”Jag är själv varken socialdemokrat eller sverigedemokrat, men jag har respekt för alla som tar Sveriges problem på allvar och för de valda ledamöter som arbetar inom den svenska demokratin”, skriver Ulf Kristersson.

”Låt alla delta”

För KD:s räkning var det partiets gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, som gick ut och kritiserade beskedet.

LÄS MER
Skämtade med "gruppsexbild" – nu avgår SD-politikern

”Varför utesluter regeringen SD i samtal om att lösa problemet med gängkriminalitet? Det är förstås rimligt att en nationell samling inrymmer alla partier i riksdagen. Låt alla delta. Handlar om att respektera väljarna och att det behövs gemensamma lösningar över partigränserna”, skriver Carlson på Twitter.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro