ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Modern machomat

Björn af Kleen, krogrecensent · 5 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Elin Kudo


klar

Artikellänk är kopierad

El DiabloBetyg: 4Vår servitör påminner om Håkan Hellström under hans mest sprudlande Brasilienperiod. I rufsig kalufs och smala hängslen studsar han mellan borden under lidelsefulla föreläsningar om hundraprocentig agave-tequila och den livliga latinamerikanska mattradition som El Diablo kallar för soutwest-cooking: salt käk med inslag av chili och choklad.

Jesuskitsch på väggen, krokodilskinnsimitation på stolsryggarna, väggfast silverhorn i baren och eldiga fondväggar – allt sedan Evert Taubes dagar har det i Sverige funnits en bred marknad för viss typ av grabbig sydländsk romantik. I baren på populära och prisbelönta El Diablo står svenska karlar i otvättade Nudiejeans och metallsmycken.

Med hjälp av nyvunna nördkunskaper om mexikansk sprit uppdateras manligheten till ett slags medelklassmachismo 2.0. Det är spännande. Krogen byter meny redan var sjätte vecka. Just nu är limekryddad majssoppa (115) en strålande förrätt: på samma gång mjuk och rivig. Den ”chilibeef” som kommer på ett fat bredvid är av mör kalopskonsistens.

Bifogad mangosorbet gav mitt sällskap ilningar i tandköttet. Det är kanske just för att mildra sådana reaktioner som El Diablo envisas med att propsa på en särskild sort tequila till varje rätt. Soppa är hur som helst underskattat.Till varmrätt propagerade den energiska kyparen för renkalvinnanlår (259). Fint kött till en lysande orange och mycket chilistark pumpapuré. Linserna dock deprimerande stela.Jag uppskattade tilltaget att erbjuda en ”trilogi” på lamm – en salt minibuffé av korv, filé och bringa för 249 kronor.

Helt i linje med den generositet som utmärker stället i stort.Trots den glittrande kvittenäppelmarmeladen var jag på tok för mätt för att engagera mig i den bondgårdsdoftande brieosten (75) på dessertmenyn.

Prioritet bör ges till crème brulèen (75) då tillbehöret, en skopa blåbärsglass, är vispad till magi med hjälp av en tryckluftsmixer. Ett oumbärligt verktyg för det moderna matmachot.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen, krogrecensent
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro