ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Modets vinnare

metro · 14 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Juryn föll för grått

klar

Artikellänk är kopierad

Modevinnare. Först tar vi Beckmans, sedan tar vi världen. Årets tre vinnare i +46 ser realistiskt på framtiden, men med stor tillförsikt. För andra året i rad anordnades +46 Select, en tävling för oetablerade designers, under Stockholms modevecka. Utsedda av en jury med både stora internationella och svenska namn, hade vinnarna åtminstone två saker gemensamt. Deras kollektioner går i grått, och de är alla tre nuvarande eller före detta Beckmanselever. – Jag tror att det bara är en slump. Förra året kom alla från olika skolor, säger Magdalena Säfqvist. – Men samtidigt är Beckmans den bästa skolan. Det känns inte som att det finns någon annan modeskola riktigt i Sverige, säger Els-Marie Lidberg.

Borde det finnas fler modeskolor? – Nej, jag tycker inte det. Det finns inte tillräckligt mycket jobb, säger Magdalena Säfqvist. Men samtidigt ser de alla hopp om att kunna försörja sig som modedesigners. – Absolut, säger den tredje vinnaren, Amélie Marciasini. Om man är öppen för olika saker och inte låser sig vid att bara göra en sak. – Jag tycker tvärtom, att man ska specialisera sig, säger Els Marie Lidberg.

Men är ni villiga att i framtiden kompromissa med er design för att sälja mer kläder? – Man måste alltid kompromissa med mode, säger Magdalena Säfqvist. Man har alltid en kropp att utgå från, det är inte fri konst. Och jag vill göra kläder som folk faktiskt kan ha på sig. – Man kan göra två eller tre plagg per kollektion som är väldigt extrema, och sedan kanske det räcker. Det är så jag kompromissar, säger Amélie Marchasina.

Vad tillför ni som inte redan finns i Modesverige? – Det finns fortfarande ingen stor avantgardescen, inga crazyheads, och det är lite tråkigt. I slutändan blir allt normalt ändå, säger Amélie Marciasini.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro