ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mögel och svamp i butikernas chark

TT · 9 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bakterier, mögel eller jästsvamp påträffades i sex av tio undersökta charkprodukter. Resultatet från provtagningen i Västsverige är sämre än vid förra undersökningen.

Det är 21 västsvenska kommuner som besökt totalt 90 livsmedelsaffärer för att ta prover på butiksskivade charkprodukter. Sammanlagt togs 153 prover som analyserades på bäst-före-dagen.

Dessutom undersöktes förvaringstemperaturer, om personalen bar smycken och var det fanns tvättställ, tvål och engångshanddukar.

Över hälften av charkproverna, eller 59 procent, fick anmärkning på den mikrobiologiska kvaliteten på grund av bakterier, mögel eller jästsvamp. Vid undersökningen 2004—2005 fick 38 av de undersökta charkprodukterna motsvarande anmärkning.

"Resultaten indikerar bland annat att brister kan förekomma vid hantering av produkterna och att hållbarhetstiden satts för långt fram", skriver länsstyrelsen i Västra Götaland i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro