ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mohamed och Zaher hjälper nyanlända: Språket är nyckeln

Evelina Pålsson · 6 Sep 2016
Uppdaterad 8 Sep 2016
Zaher Barood och Mohamed Reklaoui gör videoklipp som guidar nyanlända in i samhället. 

Zaher Barood och Mohamed Reklaoui gör videoklipp som guidar nyanlända in i samhället.  Foto: Privat


De är själva rätt nya i landet. Zaher kom från Syrien för ett år sedan och Mohamed från Marocko för 2,5 år sedan. De har båda integrerats väl i samhället och tillsammans spelar de nu in videoklipp för att hjälpa andra nyanlända att göra samma sak.

klar

Artikellänk är kopierad

För att koppla samman de organisationer som vill hjälpa flyktingar valde Mohamed Reklaoui och Zaher Barood att starta Youtube-programmet ”Shababek” som betyder fönster på arabiska.

– Det är ett fönster för nyanlända över det svenska samhället, säger Mohamed. 

Mohamed och Zaher träffades på ABF i Vårbygård för ett år sedan.

Zaher var där för att lära sig svenska och Mohamed för att hjälpa till. De båda har integrerats väl sedan de blev en del av det svenska samhället. Zaher kom som flykting från Syrien och Mohamed kommer från Marocko men flyttade till Sverige och fick uppehållstillstånd efter att först ha bott i Spanien. 

► LÄS MER: Leila, 22, samlar in kläder till flyktingar – har fått ihop 250 kilo

Enligt Mohamed finns det massor med hjälp och stöd att få som nyanländ men många nyanlända vet inte vart de ska vända sig. Vilket Mohamed och Zaher vill förändra genom programmet. I filmerna som är på arabiska berättar de bland annat om var man kan lära sig svenska, hur de kan lära känna svenskar och organisationer som hjälper nyanlända.

– Språket är nyckeln till samhället, säger Mohamed som pratar flytande svenska sedan ett år tillbaka.

– Vi bestämde oss för att göra programmet på Youtube och Facebook för att nå ut till alla nyanlända, säger Zaher.

För att få ytterligare spridning delar de filmerna i olika facebookgrupper för flyktingar. Mohamed jobbar som trygghetsvärd och Zaher studerar. Arbetet med programmet sker ideellt.

– Jag har många idéer men vi behöver mer bidrag, säger Mohamed.

► LÄS MER: Nej, polisen tjänar inte 2000 kronor mer än flyktingar

Enligt honom är filmerna viktiga då många nyanlända inte vet hur de ska göra för att bli en del av samhället. Något som gör att en del kan bli deprimerade.

– Vårt mål att göra lättare nyanlända komma in i det nya samhället. Det finns massor av folk som vill hjälpa till men de hittar inte varandra och vi vill koppla samman dem, säger Mohamed.

– Som nyanländ kanske man upplever samhället som stängt och att det är svårt att lära känna svenskar, säger Zaher och fortsätter.

– Det är svårt med språket och de tror inte att svenskar vill släppa in dem men när de träffar organisationerna får de en annan bild av landet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro