ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mohammed, 20, flydde från Syrien – nu blir han läkarstudent

Erik Paulsson Rönnbäck · 29 Dec 2015
Uppdaterad 29 Dec 2015
Mohammed Issam. 

Mohammed Issam.  Foto: Privat


Den syriske flyktingen Mohammed Issam, 20, lärde sig svenska på rekordtid efter att han flytt inbördeskriget – bland annat genom att läsa Metro. Snart börjar han på läkarprogrammet. "Många sa att jag inte skulle klara det", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Mohammed Issam Alghaeb, 20, säger att han stod inför ett ultimatum: Att fly från Syrien illa kvickt eller tvångsanslutas till armén. Valet var enkelt – i juli 2014 tog han sig ensam till Sverige längs den klassiska rutten till Turkiet, med båt över Medelhavet till Grekland, och vidare norrut genom Europa. 

– Jag kunde inte fortsätta mina universitetsstudier i Syrien. De sa att jag måste göra militärtjänst, men jag ville inte döda mitt eget folk, säger han.

LÄS MER
Ekonomen Emy, 25, flydde från kriget i Syrien: "Började från noll igen"

Sedan dess har Mohammed Issam Alghaeb lärt sig svenska, kompletterat gymnasiebetygen från Damaskus genom en särskild kurs för nyanlända på Angereds gymnasium i Göteborg, och blivit antagen till läkarprogrammet vid Sahlgrenska akademien som börjar i mitten av januari.

– Jag träffade många människor som sa till mig att jag inte skulle klara att lära mig svenska på bara ett år, att det är jättesvårt, men jag litade på mig själv, och jag har märkt att svenska har mycket gemensamt med engelska som jag redan kunde, säger han.

Mohammed Issam Alghaeb berättar att en del av tricket var att se engelska filmer med svenska undertexter, låna hem barnböcker och sagor på svenska, och att därefter gå över till mer avancerad litteratur som George Orwells "1984" och Paolo Coelhos "Alkemisten" som han tidigare läst på hemspråket arabiska. 

LÄS MER
Roger, 25: "Fick frågan om vi syrier bor i öknen"

– Jag har lärt mig mycket svenska genom att läsa Metro, även om jag bara förstod några ord i varje artikel under den första tiden. Nu förstår jag de flesta verben, men behöver fortfarande jobba på mitt ordförråd.

Mohammed Issam Alghaebs mål med läkarstudierna är att kunna vidareutbilda sig till kirurg.

– Det känns jättehärligt att ha blivit antagen, jag kan inte riktigt förklara mina känslor. Det är en dröm sedan barndomen, att kunna hjälpa människor och rädda patienters liv.

LÄS MER
Elsie, 26, tog läkarexamen i Syrien: Nu vill jag jobba
klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro