ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Mohammed, 28, flydde från Syrien – lärde sig svenska på åtta månader

Viviana Canoilas · 25 Maj 2016
Uppdaterad 25 Maj 2016
Drivkraften att få jobba som advokat i Sverige ledde till att Mohammed Nadah lärde sig svenska på åtta månader med hjälp av sin lärare Shahla Ojagh. 

Drivkraften att få jobba som advokat i Sverige ledde till att Mohammed Nadah lärde sig svenska på åtta månader med hjälp av sin lärare Shahla Ojagh.  Foto: Studieförbundet Vuxenskolan


För ett år sedan flydde Mohammed Nadah, 28, från kriget i Syrien till Sverige. Drömmen om att fortsätta jobba som advokat i det nya landet gjorde att han lärde sig svenska - på åtta månader. – Jag visste att språket var nyckeln, säger Mohammed Nadah.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige får endast nyanlända personer med uppehållstillstånd läsa på Svenska för invandrare (SFI). Men Mohammed Nadah, som kom till Sverige för ett år sedan, ville inte vänta. Han ville lära sig språket på en gång.

– När jag kom hit förstod jag att språket var nyckeln för att komma in i det svenska samhället, säger Mohammed Nadah. 

På asylboendet i Örebro fick 28-åringen frågan om han ville lära sig svenska via studieförbundet Vuxenskolan. 

– Jag tackade ja på direkten och började i augusti förra året. 

► LÄS MER:  Sara, 20, lär asylsökande svenska: ”Vårt ansvar att hjälpa till”

I cirka fem månader fick Mohammed Nadah undervisning i svenska. Men när han flyttade från Örebro var han tvungen att sluta. 

– Men det stoppade inte mig. Utan jag fortsatte att plugga hemifrån och hade kontakt med min lärare Shala. 

Hur var det att lära sig svenska? 

– Svenska är svårt, speciellt med vokalerna "a" och "o". Arabiska, som är mitt hemspråk, skiljer sig stort från svenskan. 

I mars i år beviljades han uppehållstillstånd och började på SFI i april. 

– Jag gick till SFI för att se vilken nivån jag låg på. Jag gjorde ett test och hamnade direkt på D-nivån, vilket är den sista nivån. 

► LÄS MER:  Asylsökande gick i kärlekståg – för att tacka Sverige

Hur har det här påverkat dig, att du lärde dig så snabbt?

– Jag känner att det har varit mycket bra för mig. Att lära sig språket är också att visa respekt för det svenska samhället, säger Mohammed Nadah och fortsätter: 

– Jag jobbade som advokat i Syrien. Om jag vill fortsätta jobba som advokat här, måste jag kunna språket riktigt bra. Och jag kommer att klara det.

klar

Artikellänk är kopierad

Viviana Canoilas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro