ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mohammed blev kallad till "polisen" – hade inbrott under tiden

Emma Österberg · 18 Okt 2016
Uppdaterad 11 Jan 2017

Mohammed, 50, från Umeå blev kallad till polisstationen – av någon som utgav sig för att vara polis. När han kom hem hade familjen haft inbrott. Nu vill de varna andra att vara extra uppmärksamma på vem det är som ringer.

klar

Artikellänk är kopierad

Någon utgav sig för att vara polis och kallade Mohammed till polisstationen. När han kom hem hade han haft inbrott.
Någon utgav sig för att vara polis och kallade Mohammed till polisstationen. När han kom hem hade han haft inbrott.Foto: Foto: TT/ montage

Det var förra torsdagen som Mohammed fick ett samtal från en kvinna som sa att hon ringde från polisen. Hon bad honom att infinna sig på polisstationen samma eftermiddag, berättar Mohammeds son, 19-årige Mohaned.

– När pappa frågade varför han skulle dit sa hon att det var angående ett brott. Han sa att han inte hade gjort något, men hon svarade att han skulle dit ändå, säger han.

Mohammed förklarade att han inte kunde eftersom han skulle vara på jobbet en kvart senare. Kvinnan hävdade att det inte var något problem eftersom de pratat med hans arbetsgivare. Till slut kom de ändå fram till att han skulle inställa sig hos polisen dagen därpå.

LÄS MER
Polisen varnar för inbrottsvåg: tjuvarna klättrar in genom fönstret

Mohaned följde med sin pappa till polisstationen. Efter 40 minuter väntade de fortfarande. I receptionen svarade man att det inte fanns någon tid bokad, numret som någon hade ringt från tillhörde heller inte polisen.

De åkte hem – och upptäckte att de hade haft inbrott. Även om familjen inte säkert vet att den falska kallelsen till polisstationen och inbrottet har ett samband vill de varna andra.

– Jag kommer aldrig att lita på den personen som ringer igen, jag vill varna andra så de inte blir lurade. Det som känns tråkigast är att någon ringer och leker polis. De ska vara någon man litar på, säger Mohaned.

LÄS MER
Polisen varnar för ny bluff: falsk läkare och polis vill lura äldre

Malin Axroth är polisområdeskommunikatör i Västerbotten. Att någon ringer och utger sig för att vara polis, kanske för att lura iväg någon hemifrån, är inget hon har hört talas om tidigare.

– Men att någon utger för att vara polis är något vi ser väldigt allvarligt på, säger hon.

Hon berättar att polisen aldrig enbart ringer för att kalla en person till polisstationen.

– En kallelse till förhör går ut i god tid. Polisen kan ringa, men det ska alltid skickas ut en skriftlig kallelse också. Vid brådskande ärenden kan förhör ske på telefon, alternativt att polisen åker hem till personen, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro