ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mona Sahlin: regeringens hjälptelefon hindrar jihadresor

Hugo Ewald · 3 Dec 2015
Uppdaterad 3 Dec 2015

Foto: Henrik Montgomery/TT


Den nationella hjälptelefonen, som ska gå att ringa om någon i ens närhet visar tecken på att radikaliseras, instiftades för två veckor sedan. Och till Sydsvenskan säger regeringens samordnare Mona Sahlin att åtminstone tiotal "skarpa samtal" ska ha kommit in.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är idag två veckor sedan den nationella hjälptelefonen startade. Telefonen är ett initiativ från regeringens samordningskansli mot våldsbejakande extremism, och leds av före detta S-ledaren Mona Sahlin.

Telefonen drivs av röda korset, och telefonen är tänkt att användas av anhöriga till människor som misstänker att en person i deras närhet håller på att radikaliseras eller till exempel håller på att ansluta sig till Islamiska staten (IS).► LÄS MER: Snart öppnar stödlinje för extremister och deras anhöriga

Till Sydsvenskan säger Mona Sahlin att initiativet hitills varit lyckat. Runt hundra samtal har kommit in via telefonen. Runt trettio av dessa är från anhöriga, resten är från till exempel lärare och tjänstemän.

– Av dem har ett tiotal varit verkligt skarpa fall. Då menar jag att det varit individer som just då varit på väg att resa till Syrien eller Irak ett visst klockslag, säger Mona Sahlin.

Enligt SÄPO ska ungefär 286 svenskar ha anslutit sig till IS i Syrien och Irak.► LÄS MER: Malmö saknar plan mot extremism

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro