ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mona Sahlin (S): Framtiden heter inte kärnkraft

TT · 5 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringens överenskommelse om kärnkraften sätter strålkastarna på splittringen inom det socialdemokratiska partiet. Redan innan allianspartierna kom överens uttryckte socialdemokraternas ledare Mona Sahlin kritik mot tanken på att bygga nya kärnkraftverk.

- Jag är övertygad om att framtiden för svensk energipolitik inte heter kärnkraft, sade hon vid en pressträff i Västerås i lördags.

Hon sade också att hon är övertygad om att kampen mot klimathotet brådskar oändligt mycket mer än byggandet av ny, dyr kärnkraft, som också dröjer väldigt länge.

Tanken att byta ut uttjänta kärnkraftverk mot nya, gav hon inte mycket för.

- Jag känner mig säker på att vi ska byta ut befintliga reaktorer mot förnybar el i den takt vi får fram den, precis som vi gjorde med Barsebäck, sade Sahlin.

Huruvida elen från Barsebäck byttes ut mot förnybar energi eller inte, har ifrågasatts. Men framför allt delar inte alla i partiet Sahlins avoga inställning till kärnkraften. Industrifacken och de kommunpolitiker som är beroende av den tunga industrin har en mycket mer öppen attityd till kärnkraften.

IF Metalls kongress har beslutat att stödja kärnkraften. Och dess ordförande Stefan Löfven har sagt att det inte ska läggas ned mer kärnkraft och att nya investeringar inte ska uteslutas.

"Ett sabotage mot nya energikällor"

"Ett utspel om tio nya kärnkraftsreaktorer är inte en seriös grund för samtal. Det är ett sabotage mot utbyggnaden av förnybar energi", säger Socialdemokraternas energipolitiske talesman Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Det är den första S-reaktionen på alliansens besked.

Eneroth skriver att alliansen nu upprepar misstaget att låsa fast en långsiktig fråga i blockpolitiken och han ser goda förutsättningar för att de rödgröna ska kunna enas i energipolitiken.

"Ny dyr kärnkraft, ökad elexport till Tyskland och stopp för det förnybara innebör höjda elpriser och fortsatt osäkerhet för industrin. Det hotar jobben. Vi vill att kärnkraften ska fasas ut i den takt som det finns förnybara alternativ. Det är bra för jobben och industrin, och det är bra för hushållen och miljön", heter det i pressmeddelandet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro