ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Monogama människan en olöst gåta

Tina Sayed Nestius · 31 Jul 2013
Uppdaterad 31 Jul 2013

Varför är människor monogama? Det är en fråga så komplex att inte ens forskarna är överens om svaret. Kanske kan man få svar genom att titta på andra däggdjur.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: AP Photo/Shizuo Kambayashi

Nästan inga djur håller sig till bara en partner – fåglar och kackerlackor tillhör undantagen, rapporterar Time

Social monogami, det vill säga en överenskommelse där två varelser parar sig och jobbar tillsammans för att klara vardagen – djurmotsvarigheten till  människovärldens äktenskap  – är ännu mer sällsynt bland ickeflygande däggdjur. Bara fem procent av jordens omkring 4 000 däggdjursarter håller sig till endast en partner. Bland dessa fem procent finns vargar, bävrar och surikater, till exempel. 

Att para sig med endast en hona åt gången försämrar hanens chanser att få så många ungar som möjligt – vilket ju hämmar evolutionen. Så varför stannar hannarna kvar?

I två av varandra helt oberoende studier som publicerades förra veckan har forskarna försökt besvara denna fråga – och de har kommit fram till helt olika resultat.

Den ena anledningen, enligt en rapport i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), är att hannarna stannar kvar hos en hona för att försäkra sig om att deras avkomma inte dödas av någon annan hane. Det är ju en sak att vara far till en kull ungar, och en helt annan att se till att de faktiskt överlever, och kan föra sitt genetiska arv vidare.

En annan studie, i Science, gjorde en liknande analys men med många fler arter – ungefär 2 500 däggdjur. De kom dock fram till något helt annat – att det helt enkelt beror på tillgången på honor. 

– Monogami utvecklas i områden där honorna är få, säger en av författarna av studien, Dieter Lukas på Cambridge University.

– Hannarna kan inte slåss mot rivaler till flera olika honor eftersom de är för utspridda. Därför kan de inte vara säkra på att det är deras ungar som honan bär på. Alltså hänger de fast vid en hona. 

Okej, så forskarna har tittat på djuren – men hur applicerar man detta på människor? Vad är det som gör att män är monogama? 

Den första studien menar att eftersom människohjärnan är så stor, tar det lång tid för barn att utvecklas, vilket innebär att de är sårbara längre. Alltså måste pappan hänga kvar och försvara mamman till dess att de är helt klara med barnafödandet. 

Men forskarna i Science-rapporten vågar inte dra några människoväxlar på sin däggdjursforskning.

– Vi är försiktiga och vill inte säga något definitivt. Människor är väldigt ovanliga djur, säger Dieter Lukas. 

Hans kollega, Tim Clutton-Brock, håller med.

– Jag är långt ifrån övertygad att människor är monogama, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Sayed Nestius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro