ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Monsantos genmodifierade majs gav råttor tumörer"

Stefan Wikström · 20 Sep 2012
Uppdaterad 6 Okt 2012
Vanligt odlade majskolvar till vänster, genmodifierade till höger. Från en odling i tyska staden Badingen. 

Vanligt odlade majskolvar till vänster, genmodifierade till höger. Från en odling i tyska staden Badingen.  Foto: Sven Kästner/AP


klar

Artikellänk är kopierad

En ny rapport av franska forskare visar att råttor som ätit Monsantos genmodifierade majs samt utsatts för bekämpningsmedlet Roundup, utvecklat tumörer och dött i förtid, skriver Reuters.

Forskarna säger att 50% procent av hanråttorna och 70% av honråttorna utvecklade tumörer, fick organskador och dog i förtid, att jämföra med 30% respektive 20% i kontrollgruppen. Enligt Reuters är forskningsledaren en känd motståndare till Monsanto.

– Man måste ta den här rapporten på allvar och titta att den stämmer. Men det behövs mer forskning, främst av oberoende forskare, säger Jens Sundström, växtbiolog vid Sveriges lantbruksuniversitet, till Metro.

Sundström menar att forskarna inte redovisat vissa viktiga fakta som kan ha påverkat resultatet.

– Vi vet inte om råttorna ätit olika mycket majs och vi vet inte vilken dos bekämpningsmedel som råttorna utsattes för. Det har också framförts kritik att forskarna använt just råttor, som lätt får tumörer, säger han.

Roundup är det mest använda bekämningsmedlet bland jordbrukare i USA idag.

– Användandet av Roundup har ökat de senaste åren. Men det är förhållandevis milt om man jämför med andra bekämpningsmedel. Sen ska man naturligtvis inte dricka det, säger Sundström.

Att rapporten kommer ut nu kan bero på den omröstning om märkning av genmodifierad mat som ska genomgöras i Kalifornien i november. I USA idag behöver livsmedelsproducenter inte berätta om maten som säljs är genmodifierad eller inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro