ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Monsterstjärnan upptäcktes genom fosterdiagnostik

Johan Mårtensson · 11 Jul 2013
Uppdaterad 11 Jul 2013

Foto: ALMA (ESO/NRAJ/NRAO)/NASA/Spitzer/JPL-Caltech/GLIMPSE


Genom särskild fosterdiagnostik har ett forskarteam upptäckt en gigantisk, ännu ofödd monsterstjärna. Stjärnlivmodern är över 500 gånger tyngre än solen – och den håller dessutom på att växa.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgement: Davide De Martin
Foto: ESO, IAU and Sky & Telescope

Molnet som monsterstjärnan håller på att bildas i kallas på astronautspråk för ”Spitzer Dark Cloud 335.579-0-292” och ligger cirka 11 000 ljusår bort. Stjärnlivmodern är rekordstor, enligt ett pressmeddelande från den internationella anläggningen för astronomi, ALMA.

– De unika och märkliga observationerna med ALMA gav oss för första gången en riktigt bra bild av vad som händer inuti det här molnet. Vi ville se hur monsterstjärnor bildas och växer, och vi lyckades verkligen uppnå vårt mål. En av de källor som vi har hittat är denna riktiga gigant – den största protostellära kärna som någonsin hittats i Vintergatan, säger Nicolas Perotto, forskare vid CEA/AIM Paris-Saclay, Frankrike, i pressmeddelandet.

Fosterdiagnostiken har genomförts med hjälp av mikrovågor. Observationerna visar att den ännu ofödda stjärnan glupskt äter av materialet som rör sig inåt molnet och ökar på den redan höga massan. Materialet kommer sedan att kollapsa och bilda en extremt tung monsterstjärna.

– Dessa stjärnor är inte bara ovanliga. De föds också extremt snabbt och deras barndom är väldigt kort, så att hitta ett sådant massivt objekt så tidigt i sin utveckling är ett spektakulärt resultat, säger Gary Fuller, astronom vid Manchesteruniversitetet i Storbritannien.

Relaterat:Se video på monsterstjärnans födsel

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro